Dziś od rana miałem "smaka" na placuszki.
W kolejnych czterech fotografiach dla" celów naukowych " (he ,he ) przybliżam Wam proces tworzenia tego specjału.
To nic trudnego:
Potrzebne są następujące składniki:
1 szklanka płatków owsianych (100 g)
250 ml mleka
50 ml oleju roślinnego np. słonecznikowego
2 jajka
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
(u mnie -bez cukru i bez proszku) , za to odrobina sody))
70 g mąki pszennej, około pół szklanki
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Do miski wsypać płatki owsiane. Dodać mokre składniki: mleko, olej i roztrzepane jajka. Odstawić na 5-10 minut, aby płatki zmiękły.
Następnie dodać pozostałe składniki: proszek do pieczenia, cukier, mąkę pszenną oraz sól.
Całość wymieszać do połączenia składników.
Krok 2:
Następnie ciasto nałóż łyżką na rozgrzaną patelnię.
Placki z płatków owsianych smaż partiami po kilka sztuk, na średniej mocy palnika do uzyskania złotego koloru.
Krok 3:
Ciasteczka owsiane podawaj z owocami, słodką śmietanką lub konfiturą.
Niektórzy wolą słodki serek(waniliowy).
Moim ulubionym dodatkiem są powidła wiśniowe, śliwkowe, których słodki, lekko kwaskowy smak idealnie komponuje się z plackami owsianymi.
Smacznego!!!
Copyright 3270 @ maska33
beaa68 2022-09-28
Pychota ...
Pozdrawiam ciepło w to deszczowe popołudnie ..:)))
puszek1 2022-09-28
Super przepis, znam go, lubię te placuszki, idealne do popołudniowej kawusi, smacznego.