Danie wegańskie przyrządzone na parze,
z chłodnikiem.Pokropione oliwą z ryżu.
Na pożegnanie ciepełka 2020 roku.
https://youtu.be/wvUQcnfwUUM
Copyright 1634 @ maska33
maska33 2020-10-19
Asiao:
Nie pamiętasz zapewne,ze w poprzednim ustroju sklepy mięsne w poniedziałki (a dziś poniedziałek!)były pozamykane.
A piątek,tradycyjnie niegdyś w domach KR był bezmięsnym?
Jak też lubię mięsko,ale czasem lubię sobie posmakować coś z roślinek ;-)
Raz...nie zawsze .
helios7 2020-10-19
Pięknie podane i bardzo apetyczne danie zachęca do skorzystania z przepisu. Cieszy to, że coraz więcej osób ogranicza spożycie mięsa.
Obecnie 73% produkowanych antybiotyków na świecie jest przeznaczonych dla zwierząt hodowlanych... http://www.ciwf.pl/aktualnosci/2017/04/codzienna-porcja-antybiotyku-wraz-z-miesem-z-hodowli-przemyslowej-nie-dziekuje
maska33 2020-10-20
Dla nieznających problemu:
Techniki tuczu (metody chemiczne,fizyczne i genetyczne razem wzięte)powodują w hodowlach drobiu tak ogromne przyrosty wagi np kurcząt,że układ kostny nie wytrzymuje przyboru wagi i często kurczakom pękają kości kręgosłupa lub kończyn,z którymi to uszkodzeniami są dalej,bez ruchu już tuczone do wymaganej do uboju wagi.Dla przykładów ta dysproporcja u człowieka ma się tak,że pięcioletnie dziecko musiałoby ważyć około 150 kg.
Ale ta wiedza konsumentowi nie jest do niczego przecież potrzebna?
Smacznego!
helios7 2020-10-20
Jedząc kurczaczka, mamy swój osobisty udział w jego cierpieniu, niestety.
„Z przyjemnością jadamy mięso, bo lubimy zwierzęta.”
/Antoni Regulski, Obiad u Platona/
halka 2020-10-20
Wegetarianką nie jestem bo czasem jadam potrawy mięsne.Często jednak tworzę dania z warzyw i kasz ...są lekkostrawne i na pewno zdrowsze.
comitak 2020-10-31
Powiem szczerze,nigdy nie jadłam potrawy przygotowanej na parze,zawsze tylko coś z maltretowanego mięsa.Myślę,że jeszcze takiej potrawy spróbuję.