Wielkanocna sałatka teściowej

Wielkanocna sałatka teściowej

Składniki

200 gramów szynki konserwowej (może być w plasterkach)
3 jaja ugotowane na twardo
1 słoiczek selera konserwowego (ok. 300 g)
0,5 puszki ananasa. 1 puszka kukurydzy
3/4 garści rodzynek
0,5 pęczka zieleniny (szczypiorek, pietruszka zielona, opcjonalnie)
3 kopiaste łyżki majonezu
1 - 2 łyżki jogurtu naturalnego (jeśli jest potrzeba)
sól, czarny pieprz

Przygotowanie

Rodzynki zalać gorącą wodą, odstawić na 30 minut, następnie odcedzić na sitku.
Ananasa osączyć z zalewy i pokroić na małe cząstki, jaja i zieleninę posiekać.
Kukurydzę osączyć z zalewy, selera również, tego ostatniego, lekko odcisnąć i pokroić na krótsze paseczki.
Szynkę pokroić w kostkę.
Wszystko razem wymieszać z majonezem i ewentualnie jogurtem, doprawić, wymieszać ponownie i gotowe.
UWAGA: Jeśli akurat nie mamy jogurtu "pod ręką", możemy majonez "rozcieńczyć" odrobiną zalewy z ananasów.

ki32liy

ki32liy 2017-04-13

ta sałatka nazywa się "ananasowa"

marys24

marys24 2017-04-18

kazdy nazywa ja inaczej

dodaj komentarz

kolejne >