Focaccia o trzech smakach Z CEBULĄ BALSAMICZNĄ, POMIDOREM I BAZY

Focaccia o trzech smakach Z CEBULĄ BALSAMICZNĄ, POMIDOREM I BAZY

„Ta focaccia nie jest wybredna. Jest to rodzaj rzeczy, które możesz podekscytować robieniem w sobotnie popołudnie i świetnie się bawić, bawiąc się dodatkami. Często wrzucam składniki do robota kuchennego, ubijam i zostawiam na noc. Ten chleb, wraz z uroczą sałatką i zimnym resztkami kurczaka, również będzie wspaniałym obiadem. ”

Składniki:

CIASTO
400 g mocnej białej mąki chlebowej plus dodatkowo do posypania
100 g drobno zmielonej mąki z kaszy manny lub mocnej białej mąki chlebowej
1 saszetka suszonych drożdży
½ łyżki złocistego cukru pudru
300 ml letniej wody
Oliwa z oliwek
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, do wykończenia

POMADKA Z BAZYLII I POMIDORÓW CHERRY
1 pęczek świeżej bazylii (30g)
1 duża garść dojrzałych pomidorków koktajlowych
ocet winny
2 ząbki czosnku

POLE Z TRZECH SERÓW I ROZMARYNU
30 g sera taleggio
1 mały kozi ser
ser parmezan
1 gałązka świeżego rozmarynu

POMADKA BALSAMOWA Z CEBULI
2 czerwone cebule
kilka gałązek świeżego tymianku
ocet balsamiczny

PRZYGOTOWANIE:

• Włóż mąkę i ½ łyżki soli morskiej do dużej miski i zrób w środku zagłębienie. Do letniej wody dodaj drożdże i cukier i wymieszaj widelcem. Pozostaw to na kilka minut, a gdy zacznie się pienić, powoli wlej do zagłębienia, mieszając widelcem po drodze.
• Jak tylko wszystkie składniki się połączą, co może zająć około minuty, wyrabiaj energicznie przez około 5 minut, aż uzyskasz gładkie, sprężyste, miękkie ciasto.
• Lekko nasmaruj dużą miskę odrobiną oliwy z oliwek i przenieś ciasto do miski. Posyp niewielką ilością mąki, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut, aż się podwoi.
• Gdy ciasto rośnie, rozgrzej piekarnik do 220°C/425°F/gaz 7 i przygotuj dodatki.
• Aby uzyskać balsamiczny wierzch cebuli, pokrój cebulę w cienkie plasterki i zerwij listki tymianku. Cebulę i tymianek podsmażamy na 2 łyżkach oliwy z oliwek na małym ogniu przez około 5 minut. Dodaj 6 łyżek octu balsamicznego, zredukuj przez minutę lub dwie, a następnie pozostaw do ostygnięcia.
• Aby uzyskać bazylię i pomidorki koktajlowe, zbierz i z grubsza posiekaj liście bazylii i przekroj pomidory na pół. Wrzuć bazylię i pomidory do miski i dopraw solą morską i czarnym pieprzem, skrop oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia i odrobiną białego octu winnego. Obierz i pokrój czosnek i wymieszaj w misce.
• Aby ugotować focaccia, gdy ciasto wyrośnie, ubij je, a następnie ułóż na blasze do pieczenia i rozłóż tak, aby przykryła blachę. Wciśnij szorstko na wierzch ciasta jak fortepian, aby zrobić wiele szorstkich zagłębień i dołków.
• Podziel cebulę i polewy z pomidorów na dwie trzecie focaccii.
• Aby uzyskać posypkę z trzech serów i rozmarynu, podziel Taleggio i kozi ser na pozostałą jedną trzecią focaccii. Zetrzyj garść parmezanu i zbierz liście rozmarynu. Posyp zarówno ostatnią trzecią część, jak i dopraw pieprzem. Na koniec porządnie skropij oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia i posyp solą morską.
• Pozostaw do wyrośnięcia na kolejne 20 minut, a następnie piecz przez 20 minut, aż na wierzchu będą złociste i miękkie w środku.