Makowiec japoński.
Składniki:
Masa makowa w puszce -850 g
3-4 jabłka
6 jaj
łyżeczka proszku do pieczenia
9 łyżek kaszy manny
Bakalie –suszone śliwki, suszone morele
polewa czekoladowa
Wykonanie:
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej i dodać do masy makowej. Następnie dodać posiekane bakalie, proszek do pieczenia i kaszę mannę oraz żółtka jaj i wymieszać.
Białka jaj ubić na sztywną pianę i bardzo delikatnie wymieszać z masą makową.
Gotowe ciasto wylać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki 25x30cm.
Piec ok. 60 min w 180 stopniach.
Ciasto wystudzić i udekorować polewą czekoladową.
violinka 2014-07-20
bardzo smakowicie wygląda mniammmmmmmm
niusia1 2014-07-20
i twoje ciacho pyszne; u mnie to się nazywa "salceson",bo jabłka kroję w kostkę i wygląda jak salceson;
laura5 2014-07-21
Dzien dobry :)Witamy was milutko i cieplutko w nowym tygodniu :)
Usiądź na chwilę i napij się ze mną porannej kawy. Zapraszam...