Rybka "po grecku" :-)

Rybka "po grecku" :-)

Szybko zrobiona,pyszna kolacyjka !

Filety z dowolnej ryby ( 4-6 sztuk )
2 marchewki
1/2 selera
1 caly por
2 duze cebule
Przecier pomidorowy
2 liscie laurowe
Sol,pieprz,papryka,szczypta chili
Olej do smazenia
Maka
Natka pietruszki do dekoracji

Obrane warzywa zetrzec na tartce o srednich oczkach, cebule posiekac nie za drobno, pora w polplasterki. Wszystko wrzucic na rozgrzany olej w glebszym garnku i podsmazac przez kilka minut.
Skropic woda i dusic pod przykryciem 15 minut.
Dodac przecier,przyprawy i dokladnie wymieszac.
Umyta i osuszona rybe pokroic na male kawalki,posolic i oproszyc maka.
Smazyc na goracym tluszczu.
Ukladac w salaterce warstwami (zaczac i zakonczyc jarzynami).
Udekorowac wg.gustu pietruszka.Podawac na cieplo lub zimno do pieczywa.
Mmmmmmmm...... Smacznego ! :-)

lila08

lila08 2011-02-15

... a co do nazwy ,,kaleki Azjata''...to dlatego...że tatar z jednym jajkiem:)))
pozdrowionka :)

tabea

tabea 2011-02-15

Ale (azjatyckie) jaja ! :-)))))))))))))

anita591

anita591 2011-02-15

smacznego

mezza

mezza 2011-02-15

pycha:)))
re:tak wlasnie jem latem:)))

rudi26

rudi26 2011-02-15

Jestem za!

danwi66

danwi66 2011-02-15

zielona pietruszeczka bardzo zdrowa..:)....a rybka mmmm pychotka chociaż jak wieść niesie nazwa nie ma nic wspólnego z Grecją :)...

tabea

tabea 2011-02-15

No wlasnie,podobno.
Poszperalam w necie i to znalazlam w MEGAPEDIA :

Ryba po grecku niewiele ma już wspólnego z krajem swojego pochodzenia. Gdy pokażemy Grekom przygotowaną przez nas rybkę w płaszczyku z marchewki, cebulki i sosu pomidorowego i powiemy im, ze to danie greckie, najpewniej popatrzą na nas zdziwionym wzrokiem, a jeśli są gorzej wychowani, popukają się w czoło.

Pierwowzorem tej popularnej u nas potrawy była potrawa zwana psari plaki, czyli ryba upieczona na blasze, przykryta warzywami w sosie pomidorowym. Warzywka robiło się osobno, podsmażało się na oliwie czosnek, cebulę, marchew, seler naciowy, oliwki i pomidory. Wszystko to dusiło się podlane winem. Na końcu dodawano zioła i kawałeczki warzyw. Ryba zaś była patroszona, nacierana oliwą, solą, pieprzem i sokiem cytrynowym. Najważniejsze jest to, że ryba jest cała, niefiletowana, zaś jej najsmaczniejszą częścią według Greków jest głowa."

kot54

kot54 2011-02-15

Pyszna potrawa......lubię.....ale tylko robię na ŚWIĘTA.....:)

piatal

piatal 2011-02-15

klasyka,,bardzo lubię,,,

beata3

beata3 2011-02-15

SUPER DANIE

umila

umila 2011-02-15

pyszna rybka.... lubię:)
pozdrawiam wieczorkiem

isia222

isia222 2011-02-15

pycha!

lila25

lila25 2011-02-15

po grecku czy po .... nie wiem jak , wcinam cala miseczke ;-)

basia55

basia55 2011-02-16

czesto jadalam u Mamy w domu ,teraz juz zapomnialam ze takie danie istnieje..dziekuje za przepis ,bede probowac sama zrobic moze sie uda ! pozdrawiam !

o40na

o40na 2011-02-16

Pycha, u mnie też bywa :))

jagoda8

jagoda8 2011-02-16

Witam lubię i tez robię.
POZDRAWIAM.

milli

milli 2011-02-16

zjadłabym!!!

slawa1

slawa1 2011-02-16

Pięknie podałaś,tak mi się podoba wianuszek z pietruszki.:)

uszata

uszata 2012-02-28

same pyszności

dodaj komentarz

kolejne >