Szybko zrobiona,pyszna kolacyjka !
Filety z dowolnej ryby ( 4-6 sztuk )
2 marchewki
1/2 selera
1 caly por
2 duze cebule
Przecier pomidorowy
2 liscie laurowe
Sol,pieprz,papryka,szczypta chili
Olej do smazenia
Maka
Natka pietruszki do dekoracji
Obrane warzywa zetrzec na tartce o srednich oczkach, cebule posiekac nie za drobno, pora w polplasterki. Wszystko wrzucic na rozgrzany olej w glebszym garnku i podsmazac przez kilka minut.
Skropic woda i dusic pod przykryciem 15 minut.
Dodac przecier,przyprawy i dokladnie wymieszac.
Umyta i osuszona rybe pokroic na male kawalki,posolic i oproszyc maka.
Smazyc na goracym tluszczu.
Ukladac w salaterce warstwami (zaczac i zakonczyc jarzynami).
Udekorowac wg.gustu pietruszka.Podawac na cieplo lub zimno do pieczywa.
Mmmmmmmm...... Smacznego ! :-)
lila08 2011-02-15
... a co do nazwy ,,kaleki Azjata''...to dlatego...że tatar z jednym jajkiem:)))
pozdrowionka :)
danwi66 2011-02-15
zielona pietruszeczka bardzo zdrowa..:)....a rybka mmmm pychotka chociaż jak wieść niesie nazwa nie ma nic wspólnego z Grecją :)...
tabea 2011-02-15
No wlasnie,podobno.
Poszperalam w necie i to znalazlam w MEGAPEDIA :
Ryba po grecku niewiele ma już wspólnego z krajem swojego pochodzenia. Gdy pokażemy Grekom przygotowaną przez nas rybkę w płaszczyku z marchewki, cebulki i sosu pomidorowego i powiemy im, ze to danie greckie, najpewniej popatrzą na nas zdziwionym wzrokiem, a jeśli są gorzej wychowani, popukają się w czoło.
Pierwowzorem tej popularnej u nas potrawy była potrawa zwana psari plaki, czyli ryba upieczona na blasze, przykryta warzywami w sosie pomidorowym. Warzywka robiło się osobno, podsmażało się na oliwie czosnek, cebulę, marchew, seler naciowy, oliwki i pomidory. Wszystko to dusiło się podlane winem. Na końcu dodawano zioła i kawałeczki warzyw. Ryba zaś była patroszona, nacierana oliwą, solą, pieprzem i sokiem cytrynowym. Najważniejsze jest to, że ryba jest cała, niefiletowana, zaś jej najsmaczniejszą częścią według Greków jest głowa."
kot54 2011-02-15
Pyszna potrawa......lubię.....ale tylko robię na ŚWIĘTA.....:)
beata3 2011-02-15
SUPER DANIE
lila25 2011-02-15
po grecku czy po .... nie wiem jak , wcinam cala miseczke ;-)
basia55 2011-02-16
czesto jadalam u Mamy w domu ,teraz juz zapomnialam ze takie danie istnieje..dziekuje za przepis ,bede probowac sama zrobic moze sie uda ! pozdrawiam !