50 dag mąki
5 dag drożdży
5 żółtek lub 3 całe jaja
10 dag cukru
1 szklanka mleka lub wody
cukier waniliowy
kieliszek spirytusu lub octu
szczypta soli
5 dag masła
cukier puder do posypki
marmolada owocowa lub powidło
smalec lub olej do smażenia
Drożdże rozpuścić z letnim mlekiem i łyżką cukru,zasypać 10 dag mąki.Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut by zaczyn urósł.Roztopić masło.Żółtka utrzeć z cukrem.Dodać do zaczynu razem z pozostałą mąką,ostudzonym masłem,cukrem waniliowym,alkoholem i szczyptą soli.Wyrobić gładkie ciasto i zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.(ciasto powinno być dość wolne i dobrze wyrobione)Gdy ciasto podwoi swoją objętość,rozwałkować je na grubość 2 cm.Wycinać kółka układać na nich nadzienie,starannie zlepiać formując pączki,odstawić do wyrośnięcia.Smażyć w rozgrzanym tłuszczu na rumiano z obu stron.Wyjąć na bibułę .Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.
dodane na fotoforum:
asia70 2019-01-15
Chętnie sobie jednego zabiorę do porannej kawy a w zamian ciasto snikers Ci podrzuce:-)
eleonor 2019-01-15
Niech przyniosą je do mnie :-)