Ryż jaśminowy – wartości odżywcze
Ryż jaśminowy ma lekko słodki zapach. Za jego sprawą przypomina niektórym właśnie woń świeżego jaśminu. Ryż jaśminowy jest obecny przede wszystkim w kuchni azjatyckiej, głównie tajskiej. Choć wywodzi się z Tajlandii, w tej chwili jest uprawiany już na całym świecie. Jednak ten tajski, wciąż uchodzi za najsmaczniejszy. Jest to odmiana ryżu długoziarnistego i wyróżnia go bardzo biały kolor.
Co ciekawe, po ugotowaniu bardzo długo zachowuje lepkość. Jest jednak na tyle delikatny, że bez problemu można układać go w najróżniejsze kształty. Ryż jaśminowy jest przy tym puszysty i lekki.
Jakie właściwości i wartości odżywcze posiada ryż jaśminowy? Zacznijmy od tego, że jest on bardzo pożądanym składnikiem diet odchudzających. Dokładne ilości zawartych w nim wartości odżywczych mogą się różnić w zależności od odmiany, ale bezsprzecznie każda z nich uważana jest za bogate źródło węglowodanów i błonnika. To sprawia, że ryż jaśminowy powinien być obowiązkowy w jadłospisie wszystkich osób, które regularnie uprawiają sport. Ryż jaśminowy zjedzony przed wysiłkiem fizycznym nie zapcha nas, nie spowoduje przykrych dolegliwości trawiennych, a przy okazji uzupełni ewentualne niedobory witamin, elektrolitów, tłuszczy czy minerałów.
Wspomniany błonnik pomoże zachować na dłużej uczucie sytości. A jego delikatne działanie odwadniające sprawi, że stanie się cenną i skuteczną bronią w walce z nadprogramowymi kilogramami.
Ryż jaśminowy jest także cenionym źródłem białka, tłuszczy nasyconych. Nie bez znaczenia jest fakt, że znajdziemy w nim wiele kluczowych dla rozwoju i funkcjonowania naszego organizmu pierwiastków. W tym miejscu należy wymienić choćby magnez, cynk, potas, fosfor, żelazo. A jeśli jeśli chcemy uzupełnić niedobory witamin, to ryż jaśminowy także będzie służył nam pomocą. Zawiera wiele witamin z grupy E i B. Mamy więc dzięki niemu zapewnione wsparcie układu nerwowego.
Jedna szklanka (około 158 g) gotowanego białego ryżu jaśminowego zawiera następujące składniki odżywcze:
205 kcal.
44,5 g węglowodanów.
4 g białka.
0,5 g tłuszczu.
0,5 g błonnika pokarmowego.
0,7 mg manganu.
91,6 μg kwasu foliowego.
11,9 μg selenu.
znajoma 2023-06-15
Witam i pozdrawiam serdecznie życzę miłego i słonecznego popołudnia................
tuhal55 2023-06-15
hejka -niezły ciekawy wykład-powiem szczerze,że jeszcze nie kupowałam tego gat.ryżu -mnie jego nazwa kojarzy się jedynie z baaardzo intensywnym zapachem jaśminu🤗 miłego dnia
ssstu6 2023-06-15
po niemal miesięcznej "ryżowej diecie",podchodze do sprawy...ostrożnie ; ))))
nocki dobrej : ))