Z kalendarza “Jak przetrwać” 3 Lipiec, 2010
Jak oczyścić i upiec wiewiórkę
1. Połóż martwą wiewiórkę na ziemi, brzuchem do góry.
2. Pociągnij koniec ogona wiewiórki lekko w swoją stronę.
3. Przetnij w poprzek nasadę ogona, tam gdzie ogon spotyka się z ciałem. Cięcie powinności naddciąć ogon, ale nie całkowicie odciąć.
4. Podziel tylną część (zadek).
Przetnij jedną tylną łapę tak, żeby cięcie połączyło się z nacięciem ogona. Powtórz tę czynność dla drugiej tylnej nogi.
5. Umieść stopę na ogonie wiewiórki i pociągnij.
Pociągnij za tylne łapy wiewiórki. Skóra powinna się zedrzeć od tyłu do głowy.
6. Usuń głowę i łapy.
7. Przetnij brzuch od przodu do tyłu i usuń wszystkie wnętrzności.
Spłucz czystą wodą nadmiar krwi.
8. Upiecz.
Piecz wiewiórkę na kiju nad ogniem, aż mięso zrobi się lekko różowe.
dodane na fotoforum:
katka12 2014-04-15
o nie...:((
pinecha 2014-04-15
... żaden sadysta, przepis pochodzi pewnie z czasów osadnictwa :-)
-raczej w cywilizowanej części europy, trudno się zgubić ;-)
-natomiast w Ameryce północnej, i owszem ;-)
-więc taki przepis, pewnie uratował niejedno życie ;-)
slawek9
dzięki za ...
bourget 2014-04-16
przepisy na dania z wieworek sa w starych amerykanskich ksiazkach kucharskich...tylko co niektorzy nadal tkwia w tych czasach!