Szarlotka Tutti-Frutti.Jeszcze cieplutka.

Szarlotka Tutti-Frutti.Jeszcze cieplutka.

Podam przepis może ktoś zdąży upiec na Dzień Babci :)
Składniki:

5 jaj
3 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki cukru( ja dałam cukier puder)
1 kostka margaryny,lub masła(dałam pół masła,pół margaryny )
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
pokrojone jabłka,ja miałam słoiki z piwnicy

5 żółtek ,pół szklanki cukru, mąka wymieszana z proszkiem do pieczenia i masło zagnieść ciasto. Rozdzielić na 3 części, dwie zamrozić. Trzecią częścią wylepić blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną tartą bułką. Ubić sztywną pianę z białek, dodawać powoli cukier nadal ubijając, na koniec wsypać mąkę ziemniaczaną. Na wyklejoną ciastem blaszkę nakładamy rozdrobnione owoce lub powidła, ścieramy jedną z zamrożonych części ciasta. Na to wykładamy pianę z białek i ścieramy ostatni kawałek mrożonego ciasta. Pieczemy w 160-170 stopniach przez ok.50 min. Pod koniec pieczenia można ciasto przykryć pergaminem, aby się nie przypalił wierzch.
Stary przepis -Przepisy czytelników Lato
z 1994 roku.

oya04

oya04 2015-01-20

zrobilam sie glodna )))))
pysznie wyglada :)

janowa

janowa 2015-01-20

Piekę bardzo podobną,chyba tylko trochę mniej cukru dodaję...Może jutro też coś upiekę:)

ewaiza

ewaiza 2015-01-20

JUZ NIE ZDAZE UPIEC

niusia1

niusia1 2015-01-20

babciu też na jutro się przygotowujesz? hahaha!

maria10

maria10 2015-01-20

.... kiedyś kiedyś piekłam ale teraz bardzo chętnie skorzystam z Twojego przepisu i pewnie upiekę.... dziękuję za ten przepis.... :)))))

irena62

irena62 2015-01-21

upieke i ja :)

bryza

bryza 2015-01-21

Oj dzięki za przepis :) pozdrawiam słodko :))))))))

dodaj komentarz

kolejne >