Wartości odżywcze jarzębiny
Owoce jarzębu, znanego, powszechnie rosnącego u nas drzewa, są ozdobą jesiennego krajobrazu. Koralowe, kuliste owoce to doskonałe źródło witaminy C (35–45 mg w 100 g, czyli mniej więcej tyle, co w cytrusach) i beta-karotenu. Zawierają też witaminy z grupy B, PP i K, potas, sód, magnez i miedź. Mają też kwasy organiczne, antocyjany, flawonoidy, garbniki, pektyny i cukry.
extensa 2016-07-29
Same witaminy - niech sobie powoli dojrzewają:)
re.: rzeczywiście, jeszcze nigdy dziewanna tak duża w tym ogrodzie nie wyrosła, trochę już przekwita, ale obsypana kwieciem wyglądała naprawdę imponująco!
Pozdrawiam i dobrej nocy życzę:)
kopytka 2016-07-29
re: qwitek - jest jeszcze pralka, kawiarka i będzie syfon, gaśnica i pieprzniczka...
tanna 2016-07-29
Wyglądają pięknie, a jeszcze na dodatek są bardzo zdrowe.:)
Ciekawie je opisałeś.:)Rośnie także na moim Osiedlu.:)
Dziękuję bardzo.Tobie także życzę miłego wieczornego odpoczynku, oraz spokojnej nocy Witku.:)
tanna 2016-07-30
Re:Chętnych na grę w piłkę,to tutaj raczej nie zobaczę.:)
Poza tym pogoda piękna, więc wolą iść na basen niż siedzieć w Parku.:)Dziękuję bardzo Witku.:)Tobie również przesyłam wakacyjne pozdrowienia.:)