Takie sobie ciastka popełniłam na Święta:))
Orzechowiec:
1 i 1/2 szkl mąki
1/2 k margaryny
3 czubate łyżki cukru
1 jajko
1 łyżka śmietany
2 łyżeczki pr. do pieczenia
zapach dowolny
Zagnieśc ciasto i wylepić blaszkę ~30x35 cm. Ja zwykle robię z podwójnej porcji i piekę w dużej blasze.
Masa:
30 dkg orzechów włoskich
1/2 szkl. cukru (może być nieco mniej)
1/2 k masła
2 łyżki miodu
Cukier, masło,miód rozpuscić w rondelku i dodać do tego orzechy. Chwilkę smażyć.
Placek podpiec i wylać na niego masę z orzechami. Piec 40 min w średnio nagrzanym piekarniku.
1 puszkę mleka skondensowanego słodzonego gotować w garnku 2-2,5 godziny. Wystudzić i otworzyć ostrożnie puszkę. Masę rozsmarować na placku. Ostatnie ciasto posypałam przed posmarowaniem mlekiem, rodzynkami.
Smacznego
esterra 2010-12-27
wyglądają zachęcająco:)
esterra 2010-12-27
Również serdecznie pozdrawiam:) Życzę uroczego wieczorku:)