Takie sobie ciastka popełniłam na Święta:))
Daktylowiec:
Torcik daktylowy:
Ciasto:
2 szkl. mąki
1 szkl. płatków owsianych
1 k. margaryny
2 łyżki masła roślinnego
4 żółtka na twardo( ja dałam surowe)
3/4 szkl. cukru
Do świątecznego dodałam ok 1/2 szkl maku.
Zagnieść ciasto i do lodówki na 2-3 godziny, następnie wylepić połową ciasta blaszkę.
Ok 1/2 kg daktyli zmielić w maszynce dodając migdały, im więcej tym lepsze, orzechy. W rondelku rozpuścić łyżkę masła, dodać daktyle i 1 słoiczek kwaśnego dżemu, najlepiej z mirabelek własnej roboty. Chwile dusić, na koniec dodac pianę z kilku, np. 4 białek, wymieszać, nieco ostudzić i wyłożyć na ciasto. Na wierzch pozostałą część ciasta. Piec w średnio nagrzanym piekarniku ok. 1 godzinę.
Smacznego:)
bea01 2010-12-26
Ślicznie wyglądają i na pewno pyszne... mniam...
Witam, pozdrawiam świątecznie i miłego świętowania życzę:)))
Poproszę o przepisy na te ciasta na priv...:)
esterra 2010-12-27
:)
bea01 2010-12-27
Dziękuję za przepisy:))
davie 2012-02-26
Ewuniu, ja dalej podziwiam Twoje wypieki
i nabieram coraz bardziej na nie ochoty...:)