Moja Dorada,,wczoraj obiecana. Marynowana w pesto mojej roboty i pieczona w piecu w pergaminie z warzywami.
Danie bardzo proste,ale jak masz jeszcze do tego butelkę Rieslinga, poczujesz się jak w restauracji nad Adriatykiem.]
Kilka słów:
Zmiksowałem natkę pietruszki,cebulę czosnek z oliwą z oliwek, dodatkiem soli i pieprzu. Troszkę koncentratu pomidorowego i soku z cytryny. Nasmarowałem ryby pesto i odstawiłem do lodówki. Wyłożyłem na papier do pieczenia, a następnie w cieniutkie wstążki pokroiłem cukinie i marchewkę. Do tego cebula i pomidorki koktajlowe. Zawinąłem w papier i zapiekłem w piecu.
Robi się 20 minut,,a Polecam Gorąco...
Kiedyś Dorada była w Polsce nie do zdobycia,,teraz jest, a do tego w bardzo dobrej cenie.
Oczywiście możesz tak przygotować każdą inną rybkę.
Jeżeli mieszkasz w okolicy Szczecina, wyprawiasz jakiekolwiek przyjęcie, chętnie pomogę. A może po prostu chcesz zrobić wiosennego grilla dla Przyjaciół w ogrodzie? Może boisz się o koszty? Najlepiej zapytaj,,,
dodane na fotoforum:
marga13 2013-03-26
Napewno była pyszna bo tak wygląda, że hej :-) pozdrawiam :-)
rybka11 2013-03-26
Oj a ja właśnie zjadłam spóźniony obiad no no pyszności ale rybkę to mam w planie na piątek pozdrawiam:)
coral81 2013-03-26
apetycznie wygląda ta rybka.........
coral81 2013-03-26
Ty mi tu o szczuciu nie pisz wiosnę przywołuję:)
migi80 2013-03-26
mniam...
ninka57 2013-03-26
Musi byc pyszna...nie robilam ryby z pesto...
czas zmienic przyzwyczajenia kulinarne...
dzieki za przepis...pozdrawiam:)
ruda51 2013-03-26
.. jak zamieszkam w pobliżu..zawiadomię na pewno..ja rodowita Mazurka,ale od 37 lat pomieszkująca na Górnym Śląsku...niestety..ale kiedyś wrócę... wrócę...
halka 2013-03-26
re: to nie u mnie ta wiosenka...nie dało się jej zabrać;u mnie też chłodno tyle,że śniegu nie ma.
ruda51 2013-03-26
Re: ależ proszę..lubię ludzi i dzielić się swoim optymizmem....;)
stasia9 2013-03-26
Ale smakowicie aż ślinka cieknie...a o wiośnie dobrze chociaż pomarzyć...pozdrawiam wiosennie....
ilona14 2013-03-26
Smakowite danie - podobnie przygotowuję rybę,
ale inaczej piekę.Pewne szczegóły z pewnością "odgapię"
Mistrzu.
Miłego wieczoru życzę....)))
slav43 2013-03-26
Dzieki za przepis. Spróbuje zrobić na Wielki Piątek. Doradę u nas mozna dostac bez problemu.
katka12 2013-03-26
co my tu mamy....mniam...
malgo24 2013-03-26
Smakowicie wygląda ...... fajne masz pomysły na rybkę .....:)
Pozdrawiam cieplutko :))
ilona14 2013-03-26
Re
Weź ile zdołasz ale jest ona:
Jest ona jak...wiosenny wiatr,
ani ją...dogonić,
ani złapać, ani zatrzymać
Przyjdzie, kiedy zechce.......)
msciwa 2013-03-26
łał!! ale pychotki..dziękuję za przepis, jak wrócę do domku to zaraz zrobię..
Pozdrawiam cieplutko życząc spokojnej nocki-dobranoc..
cortina 2013-03-26
Szkoda, że nie mieszkam w okolicy Szczecina... Twoje dania są takie sliczne, że zachwycona bym już była samym patrzeniem na danie... a smakują też z pewnościa wybornie :)
isia31 2013-03-26
Rybcia;)
Pozdrawiam:)
jaworr 2013-03-26
Mam problem, z kupieniem takiej ryby.... jedynie pstrąga..:))
też by można było zrobić pstrąga w ten sposób...:)
leda38 2013-03-26
To teraz zamęczę Cię o przepisy....
A może i nie bo super je podajesz na profilku.
Pozdrawiam nocką
lavie 2013-03-26
N, no, no...:)Jaki pomysłowy :)
Re: Termalne nie zamarzają :)
intma43 2013-03-27
re. Mój syn jest pasjonatem pasztetu, żurku i białej kiełbasy. Spoko, zapewne po świętach za dużo jedzenia nie zostanie.
Aczkolwiek nie doczytałeś Sławku...ja pasztety kroję na odp.porcje i mrożę. Pozdrawiam :)
blumen1 2013-03-27
Wspaniale przyrządzasz i ładnie pokazujesz :)
Serdeczności zasyłam:)
oliwkaa 2013-03-27
Rewelacyjne danie ....godne spróbowania ...
gwiazd7 2013-03-27
* Danie po królewsku ..jak na Mistrza przystało..wyśmienite, a rybki jakieś uśmiechnięte :))..Miło pozdrawiam... u mnie zimno i śnieży..***
bryza 2013-03-27
Witam .... super rybka , świetny przepis ,w sam raz na piątek :)))))....dzięki i pozdrowionka cieplutkie przesyłam :)
atiseti 2013-03-27
dziś zrobię pstrągi wg twojego przepisu :)
re: Zara jest importem z Włoch, jej historię opiasłam na str. 5
gwiazd7 2013-03-27
* Czy jako wyśmienity Mistrz kuchni, i jako wyróżniający się wybitną odwagą ,,mors,, ...jesteś również poławiaczem takich rarytasów jakie nam serwujesz?..Gratuluję pomysłów i zainteresowania wielu smakoszy*
krychan 2013-03-27
Wspaniala propozycja Slawku...
wszystko u Ciebie pysznie wyglada :)
Pozdrawiam , milego dnia :)))
yanisia 2013-03-27
Zdrowych i spokojnych Świąt Wielkanocnych, spokoju i radości a najwięcej zdrówka.
Smacznego święconego i słoneczka wesołego
czesi2 2013-03-27
Rybka wygląda znakomicie...
Zdrowych i spokojnych Świąt Wielkanocnych, spokoju i radości a najwięcej zdrówka.
Smacznego święconego i słoneczka wesołego
marwer 2013-03-27
Miłego oraz...radosnego wieczoru życzę...
Bukiecik wiosennych pozdrowień przesyłam...
kusisz!!!!
ruda51 2013-03-27
....pozdrawiam cieplutko,miłego wieczoru :)