Bułeczki tygryska.

Bułeczki tygryska.

Przepis:wychodzi 8 bułek
400g.mąki pszennej
40g.świeżych drożdży
Pół szkl. Letniego mleka
Pół szkl. Letniej wody
1 łyżeczka Płaska soli
1 łyżka cukru
3 łyżki oleju
Mąkę przesiewamy do miski. Z drożdży, cukru i mleka robimy rozczyn. Odstawiamy aż zaczną pracować (15min).Do mąki dajemy olej, sól i drożdże. Wyrabiamy ciasto aby było miękkie i elastyczne dodajemy również letnią wodę. Odstawiamy do wyrośnięcia 1godz.Gdy ciasto już podrośnie robimy polewe ryżową.
Polewa ryżowa:
1/2 szkl. Mąki ryżowej
1łyzka drożdzy
1 łyżka brązowego cukru(ewentualnie biały)
1/2 szkl. Letniej wody
Wszystkie składniki mieszamy dokładnie. Konsystencja polewy musi być gęsta, ale musi dać się rozsmarować..Odstawiamy w ciepłe miejsce.
Wykładamy ciasto na stolnicę. Dzielimy na 8 części, formujemy bulki, przekładamy na blaszke do pieczenia. Odstawiamy do podrośnięcia. Smarujemy dokładnie każda bułkę polewą ryżową. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temp. 190st.C 35min.

ewaiza

ewaiza 2022-01-14

Jakie piekne buleczki.

frykasy

frykasy 2022-01-15

Patrząc na Twoje wypieki to po prostu brak słów !!!

adam24l

adam24l 2022-01-15

Smacznego.

dodaj komentarz

kolejne >