Rogaliki maślane do odrywania ❤️

Rogaliki maślane do odrywania ❤️

Przepis:
3 szkl. Mąki
2 jajka cale
2 żoltka
4lyzki cukru pudru
Duża szczypta soli
40g świeże drożdże
100g.maslo 80% (roztopić i wystudzic)
1/2 szkl. Letniego mleka
Dodatkowo:
3 łyżki masła 80% roztopionego i wystudzonego.
1 jajko
Łyżeczka oleju
Jajko roztrzepac z olejem. Użyjemy go do posmarowania rogalików. Uzyskamy piękną, chrupiącą skórkę.
Mąkę siejemy do dużej miski. Z mleka, drożdży, 1łyzki cukru robimy rozczyn i odstawiamy na 15min.Do mąki dodajemy jajka, sól, maslo, cukier i drożdże. Wyrabiamy kilka minut. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy na dobrą godzinę w ciepłe miejsce. Na stolnicę wykładamy ciasto i wałkujemy na duże koło o średnicy około 25-30cm.kroimy na 12 trójkątów. Każdy trójkąt smarujemy masłem. Zawijamy Rogala i układamy luźno w formie. U mnie forma ceramiczna średnica 30cm.Przykrywamy ściereczka odstawiamy na 15-20min.Bardzo dokładnie smarujemy jajkiem z dodatkiem oleju. Pieczemy w temp. 175st.C około 40min.Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

astra40

astra40 2022-01-11

Coś pysznego!

frykasy

frykasy 2022-01-12

Ale pyszniutkie, ale powiedz do czego te dodatkowe 3 łyżki roztopionego masła?

milka69

milka69 2022-01-12

Każdy trójkąt smarujemy masłem.

ewaiza

ewaiza 2022-01-14

Rewelacja

dodaj komentarz

kolejne >