Ciasto;
50dag.mąki
25dag.margaryny
2jaja całe
3łyżki śmietany
1/2szkl cukru
2łyżeczki proszku do pieczenia.
Wszystkie składniki zagnieść na stolnicy,podzielić ciasto na połowe i upiec na dwóch blaszkach.Jeszcze ciepłe pokruszyć w dużej misce.
Pozostałe składniki to;
pół szklanki mleka
pół szklanki rodzynków, wcześniej namoczonych (można zastąpić innymi bakaliami)
1 mały słoik dżemu, marmolady, powideł (powinien być gęsty), około 350 - 400 g
pół kostki masła (125 g)
olejek lub ekstrakt rumowy, migdałowy - do smaku (można dodać odrobinę alkoholu)
4 łyżki kremu orzechowego lub czekoladowego (typu Nutella)
3 - 4 łyżki kakao
cukier puder do smaku jeśli mało słodkie.
Do obtoczenia;
posiekane orzechy lub wiórki kokosowe
Zagotować razem mleko, masło i kakao. Lekko przestudzić i wymieszać z pokruszonymi ciastami, dżemem, kremem orzechowym, olejkiem, ewentualnie z alkoholem. Dodać rodzynki bądź inne ulubione bakalie. Wszystko ugnieść na jednolitą masę.Z przygotowanej masy formować kulki, obtoczyć w kokosie lub zmielonych orzechach.. Jeśli otrzymana masa okaże się zbyt miękka, wystarczy ją schłodzić w lodówce lub dosypać trochę ciastek(np herbatniki)
Mnie wyszło 25szt.pyszniutkich bajaderek,polecam są pyszne...
ewulka1 2013-01-15
Moje ulubione bajaderki...:)