Orzechy,nieodzowny lek prawie na wszystko.
Spożycie orzechów włoskich niesie ze sobą cały szereg korzyści zdrowotnych, które wiążą się przede wszystkim z występowaniem dużej ilości antyoksydantów – są więc orzechy włoskie przydatne jako składnik diety dla zdrowego serca i układu krwionośnego.
To zasługa nie tylko antyoksydantów. Chociaż same badania spożycia orzechów często wskazują na to, że ich spożycie obniża ryzyko śmierci z uwagi na choroby układu krwionośnego.
Orzechy włoskie posiadają charakterystyczną skórkę o nieco gorzkawym smaku.
To fakt – nie wszyscy lubią ten smak.Wszyscy spotkaliśmy się z tym smakiem,gdy łupaliśmy świeże orzechy po drzewem.
Ale także smak nalewki z orzechów w łupinach,którą niektórzy do dziś sporządzają w celu usunięcia dolegliwości żołądkowych.
Czy jednak należy ją bezwzględnie usuwać?
Tak jak w przypadku różnego typu żywności również tutaj skórka ta ma swoje własne dobroczynne właściwości zdrowotne dla których dobrze jest ją zjeść wraz z orzechem. Otóż zdecydowana większość antyoksydantów o których piszę znajduje się właśnie w tej warstwie orzecha! Czy warto rezygnować z tego bogactwa?
Copyright 1615 @ maska33