Sałatka Cezar

Sałatka Cezar

Składniki:
(na dwie osoby)

Sałata rzymska – użyłem mniej więcej połowy;
Dwie piersi z kurczaka;
Majonez;
Śmietana 18%;
Anchois;
Chilli;
Parmezan;
Oliwa;
Czosnek;
Otarte oregano;
Sól;
Pieprz.

Przygotowanie:
Zamarynowałem kurczaka dzień wcześniej.
Jeśli nie zrobisz tego w ten sam sposób, możesz po prostu mocniej przyprawić;)
Polecam jednak marynowanie.

Kurczaka umyj i potnij w paski.
Posól, popierz, dodaj chilli, posiekany czosnek i oliwę.

Papryczkę bardzo lubię i dodaję w zasadzie nawet do rosołu i twarożku, możesz odpuścić;)

Przykryj wszystko folią i schowaj do lodówki.
Umyj sałatę rzymską i rozgrzej grill.

Użyłem Lotus Grill, dzięki któremu grilluję bez przeszkód w mieszkaniu.
Możesz korzystać z patelni grillowej, lub tradycyjnego grilla.
Wiadomo, że smaczniej będzie na ogniu:
Pokrój bagietkę, posmaruj ją oliwą.
Na rozgrzanym grillu ułóż mięso i pieczywo. Uważaj, by nie przypalić.
W blenderze wymieszaj 1 – 2 kawałki anchois (wedle Twojej osobistej tolerancji), łyżkę majonezu i 3 – 4 łyżek śmietany.
Dopraw do smaku (pamiętaj, że anchois są cholernie słone).
Możesz też zrobić ten sos z żółtkiem i oliwą.

Ugrillowane granki natrzyj czosknkiem.
Dopilnuj, by nie spalić mięsa, ale ładnie je przyrumienić.
Liście sałaty ułóż na dużym talerzu, a na nich kurczaka.
Dołóż grillowaną bagietkę.
Polej sosem i zetrzyj na wszystko ser.

Niby sałatka, a jednak konkretne danie;)
Sam sos jest strasznie tłusty i hardkorowy.
Możesz użyć greckiego jogurtu light, by mieć czyste sumienie;)))

Smacznego!