Curry z kurczakiem zagrodowym.

Curry z kurczakiem zagrodowym.

Składniki:

Pierś z kurczaka – wybieraj kurczaka zagrodowego, masowe hodowle to zło;
Gęste mleczko kokosowe – sprawdzaj zawartość… mleczka w mleczku;
Papryka zielona, żółta i czerwona;
Dwie małe ostre papryczki – wedle potrzeb ostrości;
Pół cukinii;
Łyżka kminu rzymskiego;
Łyżka zielonego pieprzu;
Łyżka wiórków kokosowych;
Imbir – kawałek wielkości kciuka;
Świeża kolendra;
Pół łyżeczki kurkumy;
Łyżka masła;
Cebula czerwona;
Czosnek;
Limonka;
Oliwa;
Sól;
Pieprz.
Przygotowanie:

Kmin rzymski i zielony pieprz upraż na patelni.
Wrzuć do moździerza i ucieraj.
Dodaj pokrojony drobno imbir, czosnek, papryczki, skórkę i sok z limonki, sól, pieprz i oliwę.
Ucieraj wszystko na gładką masę.
Dodaj wiórki kokosowe.
Na patelni przyrumień cebulę (to mój dodatek, tak mam, że muszę ją mieć).
Dodaj na patelnię pastę curry z moździerza i mieszaj.
Wrzuć na patelnię paprykę i cukinię pokrojone w kostkę i mieszaj.

Po kilku minuatch dodaj mleczko kokosowe, kurkumę i posiekaną kolendrę.
Zagotuj wszystko i dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka.

Gotuj wszystko aż kurczak będzie gotowy.
Zredukuj sos do konsystencji, która jest dla Ciebie odpowiednia.
Podawaj z bagietką, ryżem lub chlebkiem naan. Jak lubisz.
Smacznego!