od rana ciasteczkomania ...
pierniczki :)
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 jajko
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 czubata łyżka miodu
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 25g świeżych drożdży
- 40g miękkiego masła
Przepis:
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, sodą i przyprawą do piernika. Miód podgrzać z masłem do rozpuszczenia, następnie dodać drożdże. Całość wymieszać. Do suchych składników dodać płynne razem z jajkiem. Wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Rozwałkować (w razie potrzeby podsypać odrobiną mąki) na ulubioną grubość (grubsze są bardziej miękkie), wycinać foremkami dowolne kształty. Piec około 10 – 15 minut (lepiej nie piec zbyt długo, bo twardnieją) w piekarniku nagrzanym do 190°C.
piekłam z podwójnej porcji ,temp.180st.10-12 min.
dodane na fotoforum:
jania81 2014-12-16
ja też jeszcze będę piec pierniki bo obiecałam na wigilię do klasy Filpka na piątek na jakieś słodkości...
aina03 2014-12-16
Spisane:)hihi...
xenon 2014-12-16
To i ja zaraz robię , tak kusisz ...
Wierzę , że zapach świąteczny czuć...
Jak za dawnych czasów ....
Pozdrawiam :)
reni2 2014-12-16
No ja tez zaczęłam al aby zagnieść musiałam dodać 2łyżki mleka bo inaczej się nie dało):
danka1 2014-12-16
ta prawda czuję aż u mnie
lilia7 2014-12-19
Ha, ha :) Muszę sprawdzić ile dałam masła :) bo teraz to już nie wiem czyj przepis miałam :)))
A na dodatek nie miałam właściwej ilości masła i dałam trochę smalcu. I powiem tak: trzeba piec krótko, a są bardzo piernikowe i bardzo kruche. Jak będę mieć siły to przed świętami będzie powtórka.
Chyba smalec spowodował kruchość.
Pięknie dziękuję Tobie i Kasi :)