Bułeczki mleczne:

Bułeczki mleczne:

600g maki
2 paczuszki drożdży suszonych
200g mleka (nie mililitrów)
100g masła
2 jajka
200g cukru
szczypta soli

Jajka ubić z cukrem. Masło rozpuścić w gorącym mleku, ostudzić. 500g maki wymieszać z drożdżami i sola, resztę odłożyć do wyrabiania ciasta. Do maki dodać wszystkie składniki i mieszać mikserem na gładka masę. Miske z ciastem drożdżowym odłożyć na 70 minut do podrośnięcia. Ja wkładam do piekarnika nagrzanego do 50°. Po tym czasie ciasto wyłożyć na wysypana stolnice (do tego użyć reszty maki) i dokładnie wyrobić. Uformować ok 16 równych bułeczek. Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem w odstępach ok 1-1,5cm od siebie. Zostawić na 30 min do ponownego podrośnięcia. Piec rozgrzać do temp 200° Włożyć blachę z bułeczkami i piec 15 minut, po tym czasie wyjąć blachę a bułki posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka i piec jeszcze 10 minut na rumiano. Bułeczki są idealne na słodkie śniadanko

dodane na fotoforum:

vente

vente 2010-09-28

Dziękuję za inspiracje! Właśnie wyjęłam z pieca! Serdecznie pozdrawiam :)

isia2

isia2 2010-09-29

wyglądają pysznie

niema

niema 2010-10-16

smacznie wyglądają och dzisiaj będę się spełniając kulinarnie;)) dziękuje;) pozdrawiam;))

dodaj komentarz

kolejne >