[11378084]

Bułeczki mleczne:

600g maki
2 paczuszki drożdży suszonych
200g mleka (nie mililitrów)
100g masła
2 jajka
200g cukru
szczypta soli

Jajka ubić z cukrem. Masło rozpuścić w gorącym mleku, ostudzić. 500g maki wymieszać z drożdżami i sola, resztę odłożyć do wyrabiania ciasta. Do maki dodać wszystkie składniki i mieszać mikserem na gładka masę. Miske z ciastem drożdżowym odłożyć na 70 minut do podrośnięcia. Ja wkładam do piekarnika nagrzanego do 50°. Po tym czasie ciasto wyłożyć na wysypana stolnice (do tego użyć reszty maki) i dokładnie wyrobić. Uformować ok 16 równych bułeczek. Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem w odstępach ok 1-1,5cm od siebie. Zostawić na 30 min do ponownego podrośnięcia. Piec rozgrzać do temp 200° Włożyć blachę z bułeczkami i piec 15 minut, po tym czasie wyjąć blachę a bułki posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka i piec jeszcze 10 minut na rumiano. Bułeczki są idealne na słodkie śniadanko

dodane na fotoforum:

jonna

jonna 2010-09-29

Na tych nie upieczonych, widać odciśnięte gwiazdki i serduszka.
Pomysłowo.....

ewa29e

ewa29e 2011-05-15

juz zglodnialam po pani galeri

dodaj komentarz

kolejne >