Buraczki na surówkę :))

Buraczki na surówkę :))

- Co to za impreza?
- Oblewamy nasz nowy zakup.
- Super, gratulacje...a co kupiliście?
- Wódkę :)))

Jak ktoś jest jeszcze przed przerobem buraczków i nie ma pomyślunku co z nimi zrobić, proponuję przepyszne buraczki na surówkę.

3 kg buraków, 4 duże cebule (ok.½ kg).
ZALEWA: szklanka cukru, łyżka stołowa soli, szklanka wody, szklanka octu 10%, ok.7 łyżek oleju.
Buraki umyć, ugotować w łupinach. Gotować ok.20-30 minut w dużym garnku tak, aby wszystkie były przykryte wodą. Buraki po ugotowaniu zalać zimną wodą, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę i gotować w oleju do zarumienienia. Składniki zalewy zagotować, cebulę z olejem przelać do zalewy i gotować kolejne 5-10 minut. Po ugotowaniu do zalewy dodać starte buraki i jeszcze raz doprowadzić całość do zagotowania. Gorące wkładać do słoików. Odwrócić do góry doopą i wystudzić.
Surówka jest gotowa po kilku dniach. Można jeść taką prosto ze słoika albo dodać pokrojoną w kostkę cebulę, sok z cytryny, cukier i doprawić do smaku. Pycha!

krycha2

krycha2 2021-11-06

Lubię buraczki ....swoich nie mam to może sie pokuszę i kupię...póki nie tak bardzo podrożały....

ofka63

ofka63 2021-11-06

Czy ty zawsze musisz coś pysznego zapodawać?

astra40

astra40 2021-11-07

Wspaniałe zapasy Kasiu! U Ciebie zawsze pysznie!

dorina5

dorina5 2021-11-07

Kasiu i bez pasteryzowania,super przepis moge ukrasc

kimeraj

kimeraj 2021-11-08

re: dorina5: Grażynka, wszystkie przepisy jakie wstawiam są dla Was - kradnij ile wlezie :)) A buraczków się nie pasteryzuje - zrób tak jak w przepisie i będzie dobrze :))

dodaj komentarz

kolejne >