Fajny ten upał. Taki qrwa nie za zimny *,*
Zalewa: 5 l wody, 3 szklanki octu, szklanka cukru, 3 duże łyżki soli.
Zalewę lekko podgrzewamy tak aby składniki się połączyły.
Do każdego słoika dajemy natkę pietruszki, listki selera, kilka ziaren pieprzu, kilka ziaren ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki nasion gorczycy, duży ząbek czosnku, średniej grubości krążek cebuli, kawałek marchwi, małą laseczkę chrzanu i łodygę zielonego kopru. Układać ogórki i zalać zalewą. Słoiki ustawiamy w kociołku, zagotowujemy wodę i natychmiast zestawiamy z ognia, wyjmujemy słoiki i studzimy.
niusia1 2021-07-28
re; a nasze już sie skończyły,ale ja zaczynałam produkcje w pierwszych dniach lipca to maja prawo już sie skończyć
niusia1 2021-07-30
re: Kasiu ja nazywam po staremu,po polsku i mówię przecier a teraz cytat z netu: Nie ma żadnej różnicy, ponieważ passata pomidorowa to inaczej przecier pomidorowy.
kimeraj 2021-07-30
re: do passaty daję świeżą bazylię i oregano oraz oliwę z oliwek, dlatego taka włoska nazwa :)