Do miski wrzuć:
-1/2 kg mąki pszennej
-1 paczkę miekkiego masła
-3 jaja
-1/2 szklanki kwaśnej śmietany
-5 dkg drożdży
-1 łyżkę cukru
-małą szczyptę soli
Dodatkowo naszykuj 1 jajo, trochę cukru do posypania i 2 słoiczki powideł śliwkowych.
Wyrób ciasto i podziel je na cztery części.
Każdą część rozwałkuj tworząc w miarę równe koło.
Koło podziel na osiem trójkątów.
Na każdym z nich połóż ok. 1/2 łyżeczki powideł.
Zroluj trójkąty tworząc rogaliki.
Ułóż je na blasze.
Każdy rogalik posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem.
Wstaw blachę do rozgrzanego piekarnika.
Wyjmij gdy rogaliki będą rumiane.
slawa1 2020-11-22
Dziękuję za przepis,zrobię wnukom,lubią .Kupuję im podobne w malutkiej cukierni.Pozdrawiam.