Wykonanie - mój mąż.
Pomidory, najlepsze te podłużne Lima, umyć i odciąć miejsce styku z łodyżką, a każdy pomidor przekroić wzdłuż na pół. Następnie łyżeczką ostrożnie usunąć gniazda nasienne. Pomidory ułożyć w piekarniku, lub w specjalnej maszynie, lekko posolić i dokładnie wysuszyć. Teraz ułożyć je ciasno w wyparzonych słoikach. Dodać suszoną bazylię i obrane ząbki czosnku. Zalać wrzącym olejem. Słoiczki mocno zakręcić i postawić "do góry nogami".
Wyjęte gniazda nasienne przekładam do garnuszka i lekko odparowuję. Jeszcze wrzące wlewam do słoików, zakręcam i stawiam "do góry nogami". W ten sposób mam przecier na doskonałe zupy pomidorowe.
dodane na fotoforum:
izolek 2020-09-06
Może książę-małżonek pofatyguje się i poda przepis?
Chętnie porównam ze swoim przepisem.
Będę zobowiązana - ukłony.