0,5 kg mąki
2jajka +1 jajko do posmarowania pierożków
1 szklanka mleka
5dag drożdży
szczypta soli i cukru
3 łyżki oleju
drożdże wymieszać z małą ilością mleka iz dodatkiem cukru, następnie połączyć wszystkie składniki i wyrobić ciasto. Zostawic do wyrośnięcia.
farsz; cebula, żółtko,0,5kg.pieczarek, natka pietruszki, 4 dag bułki tartej,tłuszcz do smażenia.
ciasto rosnie a w tym czasie robimy farsz; pieczarki i cebule kroimy w kostkę, na rozgrzany tłuszcz wrzucić cebulę i podsmażyć na złoty kolor, dodać pieczarki i dalej smażyc.po usmażeniu pozostawić do wystygnięcia.Następnie wymieszac z żółtkiem, bułką tartą oraz posiekaną drobno natką pietruszki, doprawić solą i pieprzem.Ciasto rozwałkować , wykrawać krążki nakładać farsz z pieczarek i zlepić brzegi. pierogi ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem posmarowac rozmąconym jajkiem i piec w tem;160-170 stopni C aż pierogi nabiorą złotego koloru
dodane na fotoforum:
mattik 2013-10-18
*•.¸ (`*•.¸ ¸.•*´) ¸.•*´)
`•.¸(*WITAM*)
♥¸.•*´¨`*•.¸♥•.¸♥¸.•*´¨`*•
¸.•*¨)•´¨) ¸.•*¨)
♥¸.•*´¨`*•.¸♥•.¸♥¸.•*´¨`*•
Nawet kawa nie pomoże
-zimno, buro jest na dworze
Ale trzeba jakość wstać
znów za bary życie brać ,
z tą nadzieją, że być może
będzie lepiej, a nie gorzej :))
Miłego dnia :))
pyszności....