Ciasto jabłkowo-orzechowe

Ciasto jabłkowo-orzechowe

Składniki:

Ciasto jabłkowe:
1 kg jabłek
4 żółtka
150 g masła
300 g maki pszennej
1 łyżka cukru pudru
40 g drożdży
2-3 łyżki gęstej śmietany
1-2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki bułki tartej
szczypta soli

Biszkopt orzechowy:
8 jajek
8 łyżek mielonych orzechów
6 łyżek bułki tartej
8 łyżek cukru
2 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:
½ litra mleka
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
250 g masła
¾ szkl cukru
1.Ciasto jabłkowe: Drożdże pokruszyć i wymieszać z cukrem pudrem. Masło posiekać z mąką, dodać żółtka, szczyptę soli, śmietanę i rozrzedzone drożdże. Wyrobić ciasto. Podzielić na 2 części. Jedną część ciasta wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadzić starte na tarce o grubych oczkach jabłka, posypać je cynamonem i bułką tartą, przykryć drugą częścią ciasta. Upiec w temp. 180\'C przez ok. 40-45 min.
2.Biszkopt orzechowy: Jajka ubić z cukrem na białą masę. Mąkę wymieszać z orzechami, proszkiem do pieczenia i bułką tartą, następnie delikatnie połączyć z masą jajeczną. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 180\'C ok 30- 40 minut. (do suchego patyczka). Po ostudzeniu przekroić na 2 części.
3.Masa: Z mleka, cukru i budyniu ugotować budyń. Masło utrzeć, następnie stopniowo dodawać chłodny budyń. Ubijać ,aż do uzyskania gładkiego kremu. Masę podzielić na dwie części.
4.Przełożenie: Biszkopt orzechowy- połowa kremu- ciasto jabłkowe- druga połowa kremu- biszkopt orzechowy-polewa czekoladowa lub tak jak ja puszka masy kajmakowej - posiekane orzechy włoskie na wierzch do smaku

Ciasto bardzo nam smakowało:)

ela61

ela61 2015-12-31

Zbliżający się Nowy Rok niesie wszystkim nadzieję
na uspokojenie, życzliwość i spełnienie marzeń.
W te piękne i jedyne w roku chwile
chcę złożyć najlepsze życzenia
pogodnych, zdrowych i radosnych dni
oraz szczęśliwego Nowego Roku.

jagna48

jagna48 2015-12-31

Joasiu,wszystkiego dobrego na ten 2016 rok,zdrówka i spokoju...życzy Jagoda.

adamowa

adamowa 2015-12-31

Obiecalam sobie ze juz zero slodkosci ...ale jak tu sie oprzec pokusie? zapisalam przepis ... az slinka leci ... :)

Słońca gdy wkoło pochmurno.
Czasu, którego wciąż brak.
Uśmiechu, o który tak trudno,
a który rozjaśnia nam świat.
Miłości co nie ustaje
i Wiary, która dodaje sił:
Tego, co dobre na Nowy Rok 2016 zyczę.... Maria

astra40

astra40 2015-12-31

przepyszne:)


Szczęśliwego Nowego Roku 2016 :)))

pola13

pola13 2015-12-31

Święta, święta i po świętach, nikt już o nich nie pamięta, bo Sylwester już za pasem, bawmy świetnie się w tym czasie. Dziesięć, dziewięć ... głośno liczę, a Tobie dużo szczęścia i zdrowia życzę!

elis50

elis50 2015-12-31

Niech Nowy 2016 Rok pozbawiony będzie przykrości i aby składał się z sukcesów i samych radości.Szczęśliwego Nowego 2016 Roku Joanno życzę Tobie i Twoim bliskim. ale pychotka mniamm

majka54

majka54 2015-12-31

Toast noworoczny

Za spełnione sny,
za rozmowy rąk,
aby gwiazdy szły,
na spotkanie dniom.

Za spojrzenia, co
krzeszą śmiechu łzy,
żeby każdy dom
mógł szczęśliwym być.

Za miłości żar,
w aksamicie róż,
który iskrzy nam,
mimo groźnych burz.

Ten ostatni łyk
pijmy aż do dna,
niech ten Nowy Rok 2016
szczęście wniesie w świat.

kris13

kris13 2015-12-31

ZA ZDROWIE !
     ZA MARZENIA !    
           ZA PRZYJAŹŃ !
I SZCZĘŚLIWY NOWY ROK 2016 !
☆ থৣৡৣথ ☆ থৣৡৣথ
Szczęścia,
by każdy dzień przynosił Ci radość.
Radości,
by uśmiech nie znikał z Twojej twarzy.
Uśmiechu,
by przeganiał zmartwienia.
Beztroski,
by żyć w pomyślności i zdrowiu.
Pomyślności i zdrowia,
by realizować marzenia.
Spełnienia marzeń,
by szczęście każdego dnia
pukało do TWOICH drzwi...
☆ থৣৡৣথ ☆ থৣৡৣথ
życzy KRYSIA_kris 13

aazja

aazja 2015-12-31

DOBREGO NOWEGO 2016 ROKU ...

kimeraj

kimeraj 2016-01-31

Japierdziu! Ale pyszotowato wygląda!!! Przepis już wyprintowałam - kiedyś poczynię! Pozdróweczki Joasiu!

babcia1

babcia1 2016-08-09

Joasiu wygląda przepysznie !!

piatal

piatal 2016-08-20

Piękny kadr Ci się udał,,Ściskam Dłoń,,,
Dodaj kawkę i jestem szczęśliwy,,

isia222

isia222 2016-09-12

pysznie wyglada

lanta21

lanta21 2017-08-11

pyszne

(komentarze wyłączone)