[35835255]

wiadomo, że jak nie trzeba to się nie łazi po sklepach a jeść trzeba...
przetestowałam już sporo przepisów na chleb i akurat ten zyskał największą aprobatę...ładnie wygląda, smaczny i szybko się robi :-)

dla pilnych zapodaję przepis...

60-70 dag mąki typ 450
1 paczka drożdzy suchych
3-4 dag drożdży świeżych
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
garść płatków owsianych
2 łychy jogurtu greckiego (musi być gęsty)
ok. 400 ml ciepłej wody
oraz mąka do podsypania, bo nie wiemy dokładnie jak będzie wchłaniała wodę...

jeśli chodzi o wykon, to mieszam wszystko od razu...nie robię zaczynu...drożdży jest sporo, ale to gwarantuje, że ciasto pięknie rośnie...
wodę dolewam sukcesywnie, bo ciasto musi być dość miękkie...gdyby było jej za mało...dolać...
zagniecione szybko urośnie...po wyrośnięciu jeszcze raz parę razy *pogniotę* i do formy...ja mam żaroodporną w kształcie owalnym...ja znów wyrośnie posmarować delikatnie rozmąconym żółtkiem i do nagrzanego piekarnika do 180-190% ok. 40 min...wiadomo, że pieczenie zależy od rodzaju piekarnika, bo każdy inaczej piecze...chlebek można troszkę przetrzymać, żeby był ładnie brązowy...

ps. dodam...bo zapomniałam...chlebek jest wysmarowany żółtkiem i nacięty ostrym nożem...

ona11

ona11 2020-04-20

smacznego

zibidzi

zibidzi 2020-04-20

Ładnie wygląda i pewnie smaczny ale ja jadam tylko 100% żytni od mistrza Jana .

styna48

styna48 2020-04-20

Wygląda apetycznie, ja gotowce kupuję .

asiao

asiao 2020-04-20

Ładnie pachnie Twój chlebek... na cały Gar :)
Ja do pilnych nie należę... babcia tak mi obrzydziła pieczenie chleba, opowiadając jaka to trudna robota, że obiecałam sobie w życiu się do tego nie brać :)

asiao

asiao 2020-04-20

Może spróbuję, ale nie obiecuję! pewnie by mi wyszły jakieś twarde "kartacze " :))) ...no, zobaczymy :)))

keisidz

keisidz 2020-04-20

Piekę bułki; dużo na raz; później można zamrozić i na ciężkie czasy jak znalazł

babcia1

babcia1 2020-04-20

Wygląda super ale to i suche i świeże drożdże?

carla35

carla35 2020-04-20

Piękny:) imponuje mi każdy kto choć raz upiekł chleb. Nie jest to prosta sprawa, bo trzeba mieć wyczucie, choćby kwestia samej mąki. Też piekę rozniste, z rożnych mąk, najczęściej bezglutenowych. Ostatnio dałam zbyt dużo drożdży i zrobiła mi sie dziura pod skórką, choć wyszedl smaczny i chrupiący. Dla początkujących dobra rada ...Nie zniechecajcie się a efekt będzie taki jak wyżej na zdjeciu:)

izolek

izolek 2020-04-20

Na sam widok chce się jeść.

pantoja

pantoja 2020-04-20

Jesteś najlepszą gospodynią. Przy Tobie nikt nie padnie z głodu, nikt głodu nie zazna. Cudowny bochen uczyniłaś, aż pachnie.

ssstu6

ssstu6 2020-04-20

...ma fajnie..."śliski wygląd" !!! ; )

kedil

kedil 2020-04-21

a te żółte prążki to jak robisz?
:)

baygel1

baygel1 2020-04-21

To ja poproszę piętkę :) zamiast suchych można świeże ??? :)

halka

halka 2020-04-21

Chlebuś jak malowany...smakowicie wygląda.

myszka2

myszka2 2020-04-24

Chlebek piękny i pyszny,super upiekłaś Kochana!:)

dodaj komentarz

kolejne >