NOCNE DROZDZOWE BEZ ZAGNIATANIA.
7 dag drozdzy
2 i 1/2 szkl.cieplego mleka
2 szkl.cukru
6 jajek
kostka masla,2 lyzki oleju
1 kg maki,torebka cukru waniliowego
1/2kg jagod,bialko
Do garnka wlozyc rozkruszone drozdze,cieple mleko,cukier jajka roztrzepane ,roztopione maslo(letnie ,nie gorace)i olej.Calosc wymieszac lyzka.
Przykryc garnek sciereczka i pozostawic na noc w cieplym miejscu.
Rano wsypac make i cukier waniliowy,dokladnie wymieszac.Duza blache lub dwie mniejsze wysmarowac tluszczem i posypac bulka tarta.Wylozyc polowe ciasta, posypac jagodami i przykryc reszta ciasta.Wierzch posmarowac roztrzepanym bialkiem.Piec przez godzine poczatkowo
w temp.160°C.W polowie pieczenia zwiekszyc temp. do 200 °C.
Podalam orginalny przepis na ta drozdzowe,ale ja zmienilam bo chcialam upiec rozne male ,wiec dosypalam troszke wiecej maki zeby bylo gesciejsze aby formowac male buleczki .Wychodzi bardzo duzo buleczek ,szybko sie robi .Nie robilam lukru chociaz lubie (za duzo kalorii).
dodane na fotoforum:
dsolar 2013-07-14
To ja stawiam ciepłe kozie mleko i zabieram się do jedzenia :)
wspaniałej niedzieli pełnej uśmiechu i radości :P pozdrawiam :)
niusia1 2013-07-14
pyszny- a ja nie mam nic słodkiego na dziś a z tym arbuzem to fajnie wyszło- czasami tak się zdarzy
stachs7 2013-07-14
Skorzystam z przepisu!Pozdrawiam.
kimeraj 2013-07-14
Pyszności!!! Ja też mam przepis na ciasto drożdżowe nocne, ale musi stać w lodówce :)) Co gospodyni, to inny przepis :) Pozdrawiam Izo :)