Perły jabłkowe z sosem zabajone:Składniki dla 4 osób: 2 jajka, 2-3łyżki mąki, 0.5 szkl. mleka, 3 średniej wielkości jabłka, 50g cukru, bułka tarta do obtaczania jabłek. Wszystkie składniki mieszamy tak aby nie było grudek. Obieramy jabłka a następnie wycinamy kulki łyżeczką do melonów, bądź jabłko kroimy w plastry, moczymy w cieście obtaczamy w bułce tartej i smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Sos:2 żółtka dwie łyżeczki cukru pudru, pół szklanki wino santo albo wina marsala( użyłam tego drugiego). Żółtka z cukrem ubijamy na puszystą pianę na parze, dolewamy powoli wino nie przerywając ubijania. Jabłka najlepiej smakują ciepłe, zamiast zabaione można podać z innym sosem. Smacznego.
dodane na fotoforum:
antka 2011-10-15
re:mam nadzieje że będzie smakowało co do grzybków eh niestety przy 2 dzieci nie dało rady skupić wzroku...:) pozdrawiam cieplutko
beata3 2011-10-15
MIŁEJ SPOKOJNEJ NOCY ŻYCZĘ POZDRAWIAM FOTKA SUPER