Castangnaccio(kasztaniak) zwany również baldino, pattona, albo tak jak ja lubię ciaccio:) Typowo jesienna słodka toskańska przegryzka z mąki z kasztanów wzbogacona o rodzynki, orzeszki piniowe i rozmaryn.Również jest rozpowszechniona w innych regionach włoskich. Kasztan początkowo, podobnie jak większość tradycyjnych przepisów kuchni włoskiej był pożywieniem dla ubogich chłopów. Dziś praktycznie bez problemów można takie castagnaccio dostać w każdej pizzerii włoskiej. Pewna legenda głosi, że aromatyczne igiełki rozmarynu dodawane do ciasta, stanowiły potężny eliksir miłości i jeśli młodzieniec zjadał ciasto oferowane przez dziewczę, to zakochiwał się w niej i się oświadczał natychmiast!. Więc dziewczyny do dzieła! przepis na następnej stronie----->
dodane na fotoforum:
beata3 2011-10-13
POZDRAWIAM WIECZORKIEM
bronia 2011-10-13
...Wprawdzie jestem już zajęta, ale co mi tam szkodzi spróbować...:) Może zjawi się jakiś piękny młodzieniec i igiełki rozmarynu zrobią robotę...hi.hi.:)Pozdrawiam i dobrej nocy życzę.