Czerwona kapusta kiszona :
Kiedyś robiłam , potem nie wiem czemu przestałam .Teraz odszukałam przepis i znów zakisiłam .Bardzo smaczna na surowo jako surówka , lub podduszona .
Czas : 30 minut + 10 dni kiszenie
Składniki :
1 mała główka czerwonej kapusty
1 duża marchewka
1 łyżka soli
3 łyżki cukru
2 łyżki ziaren kminku
1 szklanka przegotowanej wody
Kapustę usiekać w bardzo drobne paseczki . Mocno wygnieść rękami by zmiękła .Marchew obrać i utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ) i dodać do kapusty. Posolić , posypać cukrem i kminkiem .Wlać wodę . Dokładnie wymieszać. Przełożyć do kamionki dobrze ugniatając . Przykryć talerzykiem ( takiej wielkości by wypełniał prawie całą powierzchnię kamionki ) . Talerzyk obciążyć ( ja stawiam litrowy słoik wypełniony wodą ).Zostawić w pokojowej temperaturze na 10 dni .
Zużyć na bieżąco na surówki – trzymać ugniecioną w słoiczkach w lodówce , lub
przełożyć w słoiki ( wychodzi ok. 3 litrowe ). Zakręcić i wekować przez 10 minut . Taką kapustę można potem jeść jako surówkę lub dusić ją .
Gwoli wyjaśnienia – do kiszenia czerwonej kapusty dodaję przegotowanej wody gdyż puszcza ona bardzo mało soku i nie przykrywa on kapusty w trakcie kiszenia .
dodane na fotoforum:
nemala 2009-01-05
Oooo to musi byc pyszna kapustaka, napewno skorzystam z przepisu :)) Dziękuję :) Bo czerwoną uwielbiam w kazdej postaci.
kopytka 2009-01-05
ja kupuję kiszoną kapustę w sklepie, nigdy sama nie kisiłam..
musi być bardzo smaczna -spróbuję sama zakisić...
dziękuję za przepis....
halinag 2009-01-05
czerwonej kiszonej nie robiłam
robiłam jako przetwory na zimę w zalewie octowej też pycha
tylko ten ocet
pozdrawiam serdecznie Buniu
zofiam 2009-01-05
fajne zdjęcie,a kapustke sobie zakisze-dzięki za przepis
yanisia 2009-01-05
Witaj Bunia:):)
Jesteś niesamowita,pokazujesz takie pyszności że chce się u Ciebie bywać zawsze i wciąż.
Nie dość że smakowite wszystko to podane przepięknie,dla mnie podanie do stołu i dekoracja dnia(jeżeli jest taka możliwość jest wyjątkowo ważna) działa bardzo.
Bo powiem Ci szczerze że nawet najlepsze produkty można scharznić,prawda?
U Ciebie jest wszystko od początku do końca opisane super -elegancja:)
Pozdrawiam Cię miło i życzę udanego dnia:):)
yanisia 2009-01-05
Sorki za błędy....tak chciałam żeby wyszło super a jak zawsze wkradł się błąd.
Cmokaski.
malybok 2009-01-05
aż mi wtyd,jeszcze nigdy tego sposobu nie próbowałampewnie skorzystam.Miłego dnia:)))
przyjazn 2009-01-05
Moja mamuśka też taką robi-Pychotka:)