[35539811]

Tak dla radości w chorobie :) wg mojej Karoliny :) pyszne ,drożdżowe cudne rogaliki :) :) :)

alola11

alola11 2019-11-09

Rogaliczki przepyszne do kawki w sam raz....smacznego Tereniu...

lanta21

lanta21 2019-11-09

super do kawki

baygel1

baygel1 2019-11-09

re ; ja to raczej do herbaty albo ciepłego mleka :)

imar18

imar18 2019-11-09

Zapach się rozszedł.

beata1

beata1 2019-11-09

Dużo zdrówka...Pozdrawiam Beti:)

mery50

mery50 2019-11-09

Tereniu rogaliczki wyglądają apetycznie.
Pozdrawiam Tereniu i życzę radości na dalsze dni!

tonight

tonight 2019-11-10

ja dziś zjadłam kremówkę ale takiego pysznego rogalika to też chętnie bym spróbowała:)

pozdrawiam w deszczowy dzień;)

mery50

mery50 2019-11-10

Witam! U nas cały czas pada deszcz.
Przyjemnego wieczoru Tereniu!

tesia32

tesia32 2019-11-10

Tereniu zdrówka i wszystkiego dobrego. Troszkę mnie nie było na Garnuszku... buziole i myzie dla psiaków

oya04

oya04 2019-11-11

rogaliki jak malowane )))) pysznie wygladaja !!

tebojan

tebojan 2019-11-12

Ale naprodukowałaś!

baygel1

baygel1 2019-11-12

re : to Karolina moja synowa :) ja tylko zwijałam.

isia2

isia2 2019-11-13

wygladaj rewelacyjnie, az mi sie zachcialo tez zrobic!

baygel1

baygel1 2019-11-25

Składniki
750 g mąki pszennej
2 jajka
300 g masła
70 g drożdży
łyżka dowolnej nalewki lub wódki
2 łyżki cukru
80 g mleka
marmolada
cukier puder
Przepis
Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy rozbełtane jajka. Drożdże rozkruszamy do miseczki i dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy na chwilkę, aby się rozpuściły. Masło roztapiamy, chwilkę studzimy, dolewamy do niego mleko. Do miski z mąkę wlewamy drożdże i mieszamy, następnie wlewamy przestudzone masło z mlekiem. Dodajemy nalewkę lub wódkę. Wyrabiamy ciasto przez chwilkę, aż składniki się dobrze połączą.

Przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na 1,5-2 godzin. Ciasto dzielimy na cztery części. Rozwałkowujemy każdą z nich na podsypanej mąką stolnicy lub blacie na okrągły placek. Dzielimy go na części - u mnie 12. Na każdą z nich nakładamy porcję marmolady i zawijamy rogaliki. Układamy ja na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, pieczemy rogaliki do zarumieniania ...

(komentarze wyłączone)