Pora na obiad. Barszcz czerwony + krokiety z kapustą. Jakie to dobre ! :)
oliwkaa 2019-03-08
...ja wierzę,że pyszne ....
baygel1 2019-03-12
BUŁKA DROŻDŻOWA
1/2 kg mąki
3 żółtka
1/2 szklanki oleju
5 dag drożdży
1/4 l mleka
3 łyżki cukru
rodzynki
łyżka mąki krupczatki
sól
> 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Przygotowanie
Rodzynki sparzyć, obtoczyć w mące krupczatce - dzięki temu rodzynki nie opadną na dno babki. Z drożdży, 1 łyżki cukru, odrobiny mleka zarobić zaczyn. Gdy zaczyn podrośnie, dodać do pozostałych składników i dokładnie wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia, a następnie ponownie wyrobić.
Gdy podrośnie przełożyć do dużej foremki na babkę, do 1/2 jej wysokości. Pozostawić w cieple, aż podwoi swoją objętość, po czym wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 40 minut w temperaturze około 180 stopni C. Po upieczeniu udekorować lukrem lub posypać cukrem pudrem.
(komentarze wyłączone)