CYTRYNOWIEC-ŚMIETANOWIEC

CYTRYNOWIEC-ŚMIETANOWIEC

Ciasto jest bardzo smaczne, lekko kwaskowe.Polecam!

Upiec jasny biszkopt z 4 jaj i nasączyc (cytryna= woda=cukier)
Masa cytrynowa:2 cytryny,1 galaretka cytrynowa, 1 kostka margaryny, 2 budynie waniliowe, 1 łyżka mąki ziemniaczanej,1,5 łyżki mąki pszennej, cukier waniliowy,3/4 szkl. cukru, 2 żółtka.Wycisnąc sok z cytryn i uzupełnic wodą(musi byc 2 i 1/2 szkl) Przelac 2 szkl. do garnka i zagotowac z cukrami. W 1/2 szkl. rotrzepac budyn, żółtka, mąkę i połączyc z wodą cytrynową. Do gorącego budyniu wsypac galaretkę i wymieszac i odstawic do wystudzenia. Po ostudzeniu utrzec z margaryną.

Masa śmietankowa: 1 l śmietany 30 % 4-3 łyżki cukru pudru, 1 cukier waniliowy, 3 łyżki żelatyny. Śmietanę ubic na sztywno z cukrami, dodac letnią żęlatynę(rozpuszczoną w 1/2 szkl. gorącej wody) Chwile ubic.

Biszkopt+masa cytrynowa+ masa śmietanowa+ wiórki czekolady

oya04

oya04 2016-04-29

smacznie ,

stasia8

stasia8 2016-05-01

Już bardzo dawno go nie robiłam....

lanta21

lanta21 2016-07-29

pycha

dodaj komentarz

kolejne >