SZARLOTKA POMARANCZOWA

SZARLOTKA POMARANCZOWA

Polecam jest pyszna ,przepis z garnka pl.
Blaszka24x36 cm
Ciasto:
0,5 kg mąki tortowej,1 mleczna margaryna,
2 łyżki śmietany,5 żółtek,2 łyżeczki proszku do pieczenia,skórka starta z jednej dużej pomarańczy,0,5 szklanki cukru pudru.
Nadzienie:Około 10 jabłek,2 pomarańcze,1,5 galaretki pomarańczowej
Piana:5 białek,¾ szklanki cukru,2 budynie śmietankowe.
NADZIENIE: Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka. Pomarańcze obieramy, kroimy na mniejsze części i miksujemy. Tak przygotowane dodajemy do jabłek. Całość smażymy około 15 -20 minut by jabłka zmiękły. Zdejmujemy z ognia i dodajemy galaretkę. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Przestudzoną masę wykładamy na ciasto kruche.

PIANA: Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem soli. Następnie dodajemy porcjami cukier. Na koniec dokładamy budynie. Mieszamy całość i wykładamy na masę owocową.

CIASTO: Z pomarańczy ścieramy skórkę. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do niej pozostałe składniki ciasta i zarabiamy je. Gotowe dzielimy na 2 części. Jedną wykładamy na dno blaszki. Posypujemy je około 1-2 łyżkami kaszy manny. Nakładamy nadzienie jabłkowo-pomarańczowe, później wykładamy pianę. Całość przykrywamy startą drugą połową ciasta. Szarlotkę pieczemy około 45-50 minut w 180˚C.
zwiń

stasia8

stasia8 2016-05-01

Z pomarańczami jeszcze nie robiłam...muszę wypróbować...

lanta21

lanta21 2016-07-29

super

dodaj komentarz

kolejne >