Witam wieczorową porą :)

Witam wieczorową porą :)

Klopsiki w zalewie octowej się przegryzają ;) W środę będzie można jeść :)

Miłego dnia Kochani, pozdrawiam cieplutko! :)

* * * * * * * *
Klopsiki w zalewie octowej

Składniki:
500 g mięsa mielonego wieprzowego
1 jajko
1 cebula
1 bułka kajzerka
sól, pieprz
bułka tarta
olej lub smalec do smażenia

Zalewa:
3 szklanki wody
3/4 szklanki octu 10%
3 łyżki cukru
3 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu
1 duża cebula

Z mięsa mielonego, jajka, namoczonej bułki kajzerki, startej na tarce cebuli, soli i pieprzu wyrabiamy masę jak na kotlety mielone. Formujemy małe klopsiki, obtaczamy w bułce tartej i obsmażamy na złoty kolor.

Składniki na zalewę gotujemy. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i gotujemy jeszcze 2-3 minutki. Klopsiki przekładamy do dużego słoika i zalewamy gorącą zalewą z cebulą. Odstawiamy na co najmniej 24h do lodówki :)
Na 'zagrychę" idealne ;)

P.S. Przepis pochodzi ze strony prześlijprzepis.pl

tebojan

tebojan 2016-11-07

Dobre pod kielonka...

niusia1

niusia1 2016-11-07

haha! właśnie też jutro bedę robić- mielone już kupiłam

niusia1

niusia1 2016-11-07

re; spoko- ja potrzebuje na sobotę

kimeraj

kimeraj 2016-11-07

Fajne to to....przepisa już wyprintowałam :D Zrobię ołtarzowemu na wyjazd :)
Buziole Martuś :*

kimeraj

kimeraj 2016-11-07

W oryginale było napisane jak długo mogą stać?

kimeraj

kimeraj 2016-11-07

Znalazłam już przepis ale nie ma tam nic napisane jak długo mogą stać :( Martuś, a dodałaś łyżeczkę soli do zalewy jak zasugerował to ktoś w komentarzu?

dosiak

dosiak 2016-11-07

Coś ciekawego - nigdy nie jadłam, a brzmi zachęcająco :)

lila08

lila08 2016-11-07

re: nie za późno

xenon

xenon 2016-11-07

Ja takowe klopsiki robię rybne w zalewie , typowo pod kielicha ...

lanta21

lanta21 2016-11-09

pycha

dodaj komentarz

kolejne >