Klopsiki w zalewie octowej się przegryzają ;) W środę będzie można jeść :)
Miłego dnia Kochani, pozdrawiam cieplutko! :)
* * * * * * * *
Klopsiki w zalewie octowej
Składniki:
500 g mięsa mielonego wieprzowego
1 jajko
1 cebula
1 bułka kajzerka
sól, pieprz
bułka tarta
olej lub smalec do smażenia
Zalewa:
3 szklanki wody
3/4 szklanki octu 10%
3 łyżki cukru
3 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu
1 duża cebula
Z mięsa mielonego, jajka, namoczonej bułki kajzerki, startej na tarce cebuli, soli i pieprzu wyrabiamy masę jak na kotlety mielone. Formujemy małe klopsiki, obtaczamy w bułce tartej i obsmażamy na złoty kolor.
Składniki na zalewę gotujemy. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i gotujemy jeszcze 2-3 minutki. Klopsiki przekładamy do dużego słoika i zalewamy gorącą zalewą z cebulą. Odstawiamy na co najmniej 24h do lodówki :)
Na 'zagrychę" idealne ;)
P.S. Przepis pochodzi ze strony prześlijprzepis.pl