Przepis:
0,5 kostki drożdży,
5 łyżek zimnego mleka,
2 jajka,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
0,5 kg mąki,
1 kostka margaryny,
1 cukier waniliowy,
2 łyżki cukru.
W kubku wymieszać drożdże z mlekiem. Z reszty składników zagnieść ciasto, dodając pod koniec zagniatania rozczyn z drożdży i jeszcze raz wyrobić ciasto. Zawinąć je w lnianą ściereczkę i wstawić na 1,5-2 godzinki do lodówki. Następnie podzielić na 4 części, rozwałkować. Wykrawać szklanką kółka, na środek nakładać marmoladę, zlepić jak pierogi (ja boki dodatkowo sklejam widelcem). Ułożyć na blasze, na papierze do pieczenia, posmarować rozbełtanym jajkiem i piec ok. 10min w 180st z (góra/dół + termoobieg).
Z podanych składników wychodzi ok. 40-50 pierożków.
danutaw 2014-02-01
....też wyśmienite jedzonko.., z jakim nadzieniem pierożki... ? :)
Miłego dnia Ci życzę...:)