1 podwójna pierś z kurczaka
5 pieczarek
1 czubata łyżka masła
Marynata:
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
Sos:
200 gram gęstej śmietany 18%
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
posiekana natka pietruszki
2 plasterki żółtego sera
Piersi drobiowe kroimy wzdłuż na 4 porcje, czosnek siekamy, dodajemy sos sojowy i oliwę, wkładamy do marynaty.Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2 godz do lodówki.
Rozgrzewamy masło w szerokim rondlu i smażymy piersi na średnim ogniu 10 min żeby się ładnie zrumieniły, koniecznie pod przykryciem. Wyjmujemy na talerz i w tym samym rondlu obsmażamy pokrojone w plasterki pieczarki.
Piersi nacinamy w 5 miejscach z ukosa, dosyc głęboko, w nacięcia wkładamy podsmażone plasterki pieczarek, tak żeby trochę wystawały. Układamy w naczyniu do zapiekania i polewamy obficie sosem. Zapiekamy pod przykryciem około 10-12 min w 190 st C .
Wykonanie sosu:
Czosnek przeciskamy przez praskę,lekko solimy i posypujemy pieprzem.Dodajemy śmietanę, drobno pokrojony w kosteczkę żółty ser i 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki i dokładnie mieszamy, polewamy mięso i zapiekamy.
Smacznego.
dodane na fotoforum:
maxmen 2012-08-14
Smakowicie... :)
sedina 2012-08-14
Pierś wygląda nieziemsko i na pewno tak smakuje :)
Anulko pozdrawiam serdecznie i życzę super fajnych 2 ostatnich tygodni wakacji :)