...i gotowa!:)

...i gotowa!:)

Sałatka z bakłażana.

2-3 bakłażany umyć, nakłuć parę razy widelcem (nie będzie eksplozji w piekarniku). Piec około 1 godz. w nagrzanym piekarniku w temp. 220-230 stopni. Po ostudzeniu obrać ze skóry, posiekać nieco w głębszym naczyniu z płaskim dnem, dodać 3 łyżki oleju (biorę słonecznikowy), łyżkę majonezu (nie koniecznie), sól, pieprz do smaku, jak ktoś lubi, może być odrobina maggi w płynie (nie przesadzić, bo zdeterminuje smak), łyżka soku z cytryny lub łagodnego octu. Dalej siekać pracowicie drewnianą łopatką, a potem rozgnieść nieco, mieszając płaskim na dole tłuczkiem do ziemniaków. Na końcu dodać pokrojoną w drobną kosteczkę niewielką cebulę i wymieszać. Przybrać na półmisku ćwiartkami jajek na twardo, pomidorów i ewentualnie oliwkami.
Porcja dla kilku osób, jak coś zostanie, można przechować w lodówce, w zamkniętym słoiczku do 3 dni.

Powinno się w zasadzie nie używać metalowych przyborów kuchennych, ale ja ostatnio ułatwiam sobie życie i wrzucam po prostu miąższ do głębokiego naczynia, dodaję sok z cytryny lub ocet, olej i przekręcam krótko mikserem, potem wrzucam resztę, mieszam chwilę łopatką. Też smaczne a o wiele szybciej.:)

dodane na fotoforum:

laurea

laurea 2011-09-21

..a mięsko do tego?..;]

anhan

anhan 2011-09-21

Wszystko ja sama mam robić? Sałatka sporządzona, wychodzę z kuchni ustępując Tobie miejsce Małgosiu!:)

laurea

laurea 2011-09-21

Ok! do tego karkówka pieczona i ziemniaczki z grila ;P

dejavu1

dejavu1 2011-09-21

jakby co, piszę się na nią!

dosia

dosia 2011-09-21

Wyglada smacznie!Pozdrawiam:)

guniu72

guniu72 2011-09-22

W ogóle nie wyobrażam sobie jak to może smakować...

olga22

olga22 2011-09-27

pyszna ta fotka pozdrawiam

(komentarze wyłączone)