Ciasto wychodzi jak francuskie rewelacyjne
xxx
1 kostka Kasi
drożdże 25 g
ciepłe mleko 1/8 szklanki
cukier 4 łyżeczki
mąka 1,5 szklanki
sól szczypta
jajko 1 sztuka
dżem
Kasie rozpuszczamy tak, by była miękka, ale nie płynna. Do
ciepłego mleka wkruszam drożdże i dodaję cukier, a potem mieszam,aż
składniki się połączą. Do miski wsypuję mąkę, sól,wbijam jajko,
wlewam rozczyn i dodaję Kasie. Wszystko mieszam do połączenia,
ważne jest też to,żeby nie mieszać zbyt długo. Gdy ciasto będzie
gotowe przykrywam je talerzem i wstawiam na 1 godz. do lodówki do
wyrośnięcia. Po godzinie rozgrzewam piekarnik do ok. 200 st.C. Ciasto
dzielę na połowę i wykładam na wysypaną mąką stolnicę. Wałkiem
formuję koło i dzielę ciasto na 12 trójkątów. Na każdy trójkąt
przy podstawie nakładam łyżeczką dżem i roluję w rogaliki. Następnie
wykładam je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smaruję za
pomocą pędzelka mlekiem. Drugą cześć ciasta przygotowuję w taki sam
sposób i dokładam na blachę. Tak przygotowane ciasto wkładam do
piekarnika na ok. 15 min. Gdy rogaliki się pieką, przygotowuję lukier.
Do ok. 4 czubatych łyżek cukru pudru dodaję 2 łyżki mleka i mieszam.
Po upieczeniu się rogalików, zostawiam je do wystygnięcia, a potem
lukruję. Smacznego!