https://www.garnek.pl/vinga/29027623
1 kg mąki, 15 żółtek, 10dkg drożdży. 1/2 l. mleka , 10-14 dkg cukru, skórka otarta z 1 1/2 cytryny + sok z 1 cytryny , kieliszek 40 ml spirytusu, cukier waniliowy,10-11 dkg masła ,około 1/2 łyżeczki soli - pychota!
Konfitura z róży najlepsza.
Pączek powinien mieć jasną obwódkę, lekkim być a po naciśnięciu wraca do swego rozmiaru i takim właśnie jest.
Tradycja tłustego czwartku oraz całego następującego po nim tygodnia związana jest z kalendarzem liturgicznym Kościoła rzymskokatolickiego. Tradycja świętowania tego czasu, polegająca na beztroskim łakomstwie i zabawie, w Polsce przeobraziła się w święto tłuszczu. Tłusty czwartek inicjuje zapusty, czyli ostatnie dni karnawału.
Według tradycji każdy powinien zjeść pączka, aby zapewnić sobie powodzenie w życiu.
Szkoda zaprzepaścić taką dobrą tradycję. Jedzmy dziś pączki. Na szczęście (bez miary) i na zdrowie (z umiarem).
https://www.youtube.com/watch?v=DWH6Sgic0fk
adam24l 2016-02-05
Smacznego
Miłego weekendu.Zapraszam do głosowania na top10 i Propozycje.Zapraszam do komentowania moich zdjęć z całego tygodnia.
ewa08 2016-02-05
Apetyczne i smaczne:)
adam24l 2016-02-06
Miłej soboty.Zapraszam do głosowania na top10 i Propozycje.Zapraszam do komentowania moich zdjęć z całego tygodnia.
hary55 2016-02-06
Piekna fotka...Pozdrowka śle...
Milutkiego weekendu...)
alicja13 2016-02-06
Oj , rozousta ale pychota..
Sciskam Ci, pieknego weekendu
niko53 2016-02-06
świetny kadr ,pozdrawiam serdecznie miłego popołudnia sobotniego życzę :)))