Przepis zapożyczyłam od Halusi /lilaroza/.
Haluś godny polecenia! Dziękuję .
80 dkg mąki
10 -15 dkg cukru
6 jajek
10 dkg drożdży
1 łyżeczka soli
200 ml mleka ciepłego
30dkg masła roztopionego
konfitury - różne
Robimy rozczyn z mleka , 3 łyżek mąki , drożdży i 2 łyżek cukru - pozostawiamy do wyrośnięcia..około 10 -15 min. Osobiście resztę cukru i jajka ubijam na pulchną masę , po czym łączę wszystkie składniki , wyrabiam na jednolitą masę a na koniec wlewam pomału masło..Wszystkie czynnosci zrobiłam w termomixie , więc szybko i sprawnie wyrobiło ciasto,żałuję tylko , dlaczego wcześniej nie kupiłam sprzętu- ogromne udoskonalenie w kuchni..
Zostawiam ciasto do wyrośnięcia - ciasto jest b. puszyste i lekkie/moczyć ręce w oleju przy formowaniu i nadziewaniu/ a bułeczki odrywając jedną od drugiej są wyśmienite..Układamy w foremce w miarę blisko , jedna obok drugiej z 2 cm przerwą ..Pozostawiamy jeszcze do wyrośnięcia i pieczemy pół godź. w temp. 180 .Możemy po ostudzeniu zamrozić i zawsze są świeże...
S m a c z n e g o !
niesamowity talent 9-letniej Amiry - posłuchaj!
https://www.youtube.com/watch?v=NdI3cyGT2zk
gosku 2014-09-09
smakowicie wyglada ...
musze i ja kiedys sie skusic :))
lilaroza 2014-09-09
A wiesz że Joasia zrobiła BRIOSZKI ze śliwką w środku .... tez tak teraz zrobię :) ....w Twoje wyglądają bardzo apetycznie :)....zastosuje tez zmiany takie jak podałaś :)
deniska 2014-09-09
To warto skorzystać z przepisu...
Miłego dnia Aniu życzę...Uśmiech przesyłam wraz
serdecznym pozdrowieniem...
dana02 2014-09-09
Dobry wieczór!
Dzień chyli się ku końcowi, więc życzę nocy spokojnej z pięknymi jeszcze letnimi snami:)
liiliii 2014-09-09
Taka jedna poproszę...wspaniale wyglądają i na pewno też są smaczne.....miłego wieczoru i dobrej nocy życzę,cieplutko pozdrawiam Aniu:))
re:Aniu nic się nie stało,zdjęcia są wszystko jest w porządku :)
eliza59 2014-09-09
Aneczko...nie pomyliłaś się w przepisie? może ma być 80 dkg mąki.......robiłam podobne...ale Twój przepis jest chyba fajniejszy...Pozdrawiam cieplutko:-))