Zamieszkują wyłącznie morza pełnosłone, zwłaszcza rejony raf koralowych. Występują zwykle w płytkich wodach.Żywią się rybami i skorupiakami. Wielkość waha się od około 1,5 cm do 15 m długości.Otwór gębowy ośmiornic otacza osiem ramion, których podstawy spięte są błoną o głębokości różnej pomiędzy parami ramion.Ośmiornice nie mają narządów świetlnych. Jajowody mają zazwyczaj parzyste.Układ krwionośny ośmiornic jest prawie zamknięty. Krew wlewa się do zatok krwionośnych w bardzo niewielkim stopniu. Występują naczynia włosowate.Serce ośmiornic znajduje się w worku osierdziowym. Jest jednokomorowe, z dwoma przedsionkami. Ośmiornica posiada dodatkowo dwa serca skrzelowe pomagające wtłoczyć krew do skrzeli.
W wodzie poruszają się powoli. Są słabymi pływakami. Gruczoły ślinowe wydzielają silnie toksyczny jad, którego działanie w przypadku ukąszenia może być niebezpieczne dla ludzi.
Najsmaczniejszą częścią ośmiornicy są ramiona. Nad nimi znajduje się część, której się nie je oraz worek. Po odcięciu, worek należy dokładnie oczyścić. W tym celu można go wywinąć na drugą stronę. Dla ułatwienia możesz go naciąć z boku lub pokroić w paski. Ze środka ramion wyjmij żwacze - tzw. \\\"dziób\\\". Możesz go wycisnąć palcami lub podważyć nożem. Tak przygotowane ośmiorniczki dokładnie umyj pod bieżącą wodą zwracając szczególną uwagę na przyssawki. Nie sól ośmiorniczek przed dalszą obróbką.Zalecane jest zbijanie w celu osiągnięcia odp. miękkości..
https://www.youtube.com/watch?v=Six5jAX8k_I
gosku 2014-08-17
ciekawie wygladaja ... zreszta nigdy wczesniej nie widzialam wlasnie tak sobie wiszacych ...a osmiornice czesto jadam jak jestem w tych goracych krajach :)
pozdrawiam Aniu...
dana02 2014-08-17
Ładnie się suszą na słoneczku.
Już wieczór, nocka nadchodzi.
Niech przyniesie regenerację sił abyś jutro mogła wstawić czoła wyzwaniom nowego tygodnia:)
anmari 2014-08-17
Jadłam -pycha , ale tylko tam gdzie wystepują - u nas nie ma więc trzeba się pofatygować trochę :)))
eliza59 2014-08-17
Nie są aż tak pyszne...ale lepiej smakują po rozbiciu...jak sa jeszcze nie obrobione...i polane świeżym sokiem z limety..
gulab 2014-08-19
O rany ale one wielkie :)