Chodzenie po lesie i zbieranie grzybów to bardzo relaksujące zajęcie, ale ja ostatnio zrobiłam się leniwa:)) i grzybki hoduje w domu ,rosną bardzo szybko co 6 dni można mieć z nich obiadek i nie przeszkadza im śnieg za oknem:)
Lentinula edodes-twardziak japoński -shiitake
Twardziaki japońskie nadają się do spożycia w stanie świeżym, suszonym, nadają się do marynowania. Grzyby shitake należy poddawać obróbce cieplnej bardzo krótko gdyż w przeciwnym razie twardnieją. Grzyby te zmniejszają zawartość cholesterolu w organizmie i przeciwdziałają stwardnieniu tętnic. W Polsce jest rzadko spotykany ale na świecie cieszy się popularnością ze względu na swój specyficzny smak i właściwości lecznicze. W Japonii jest od kilkuset lat stosowany do leczenia m.in. guzów, przeziębienia, chorób serca, wysokiego ciśnienia, otyłości, problemów seksualnych i problemów powodowanych starzeniem się. Przeciwnowotworowe działanie grzyba shiitake zostało udowodnione już w latach 60. dzięki eksperymentom przeprowadzanych w Krajowym Instytucie Badania Raka w Tokio. Obecnie coraz częściej wraz z chemioterapią stosuje się wyciąg z shiitake przy leczeniu nowotworów, by zmniejszyć toksyczne działanie leków na zdrowe komórki oraz na system immunologiczny.
wikipedia.org
luna19 2010-10-19
wow... a to ci ciekawostka
albisia 2010-10-19
Niesamowite są te właściwości grzybów shiitake! No a sfotografowałaś je przepięknie.
luna19 2010-10-19
sosik byl żurawinowy .. słodko kwasny
isia222 2010-10-19
wow, nie wiedziałam o takich natrualnych właściwościach grzybków, ale i kuchnia japońska jest nam tu mało znana
maro2 2010-10-19
hmmm to jakis odpowiednik konopi? haha :))focia super czysta :)
dymar47 2010-10-20
CIEKAWE!!!! JAK JE HODUJESZ?SKĄD NASZ GRZYBNIE?ZAINTERESOWAŁAŚ MNIE TEMATEM!!!GDZIE SIĘ WIĘCEJ DOWIEM NA TEMAT GRZYBÓW TWOICH?POZDRAWIAM SERDECZNIE !!!
brand16 2010-10-21
Ja również jestem ciekawy skąd masz grzybnie no i mam problem choroby tej co atakuje kobiety !