Moja domowa hodowla:)

Moja domowa hodowla:)

Chodzenie po lesie i zbieranie grzybów to bardzo relaksujące zajęcie, ale ja ostatnio zrobiłam się leniwa:)) i grzybki hoduje w domu ,rosną bardzo szybko co 6 dni można mieć z nich obiadek i nie przeszkadza im śnieg za oknem:)

Lentinula edodes-twardziak japoński -shiitake

Twardziaki japońskie nadają się do spożycia w stanie świeżym, suszonym, nadają się do marynowania. Grzyby shitake należy poddawać obróbce cieplnej bardzo krótko gdyż w przeciwnym razie twardnieją. Grzyby te zmniejszają zawartość cholesterolu w organizmie i przeciwdziałają stwardnieniu tętnic. W Polsce jest rzadko spotykany ale na świecie cieszy się popularnością ze względu na swój specyficzny smak i właściwości lecznicze. W Japonii jest od kilkuset lat stosowany do leczenia m.in. guzów, przeziębienia, chorób serca, wysokiego ciśnienia, otyłości, problemów seksualnych i problemów powodowanych starzeniem się. Przeciwnowotworowe działanie grzyba shiitake zostało udowodnione już w latach 60. dzięki eksperymentom przeprowadzanych w Krajowym Instytucie Badania Raka w Tokio. Obecnie coraz częściej wraz z chemioterapią stosuje się wyciąg z shiitake przy leczeniu nowotworów, by zmniejszyć toksyczne działanie leków na zdrowe komórki oraz na system immunologiczny.

wikipedia.org

bonga

bonga 2010-10-19

zapraszam i oddaję Ci kuchnię do dyspozycji:))

liw12

liw12 2010-10-19

i oby Ci służyły jak najlepiej :)

monti

monti 2010-10-19

bardzo to ciekawe co piszesz ;)

halb09

halb09 2010-10-19

Bardzo interesujące informacje podajesz....wiele można się z Garnuszka dowiedzieć:)
Pozdrawiam serdecznie!

kati9

kati9 2010-10-19

Tylko naśladować i nie chorować ...:) Pozdrawiam ...

miszkol

miszkol 2010-10-20

ciekawa hodowla...:))

elciej

elciej 2010-10-20

Bardzo interesujace. Kiedys probowalam je, ale mialy bardzo dziwny smak, moze dlatego ze byly suszone.

henry

henry 2010-10-21

wielkie dzięki.:)))
pewnie niech dadzą cos za reklame:))))

dodaj komentarz

kolejne >