Kora orzechowa

Kora orzechowa

(w przepisie podane jest na jeden blat bakaliowy ja tym razem wzięłam podwójną porcję i upiekłam dwa blaty)

Ciasto bakaliowe:
4 białka
1/4 szkl. cukru
2 żółtka
5 dag rodzynek
5 dag kokosu
5 dag zmielonych orzechów
5 dag krojonych orzechów
1 łyżka mąki
1 łyżka bułki tartej
1 łyżka proszku do pieczenia

Masa brzoskwiniowa:
30 dag margaryny
Brzoskwinie w puszce
4 żółtka
2 szkl. mleka
2 budynie śmietankowe
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/3 szkl. cukru
2 galaretki brzoskwiniowe (ja dałam agrestową)
2 opakowania Delicji o smaku pomarańczowym
Wódka, rum lub inny alkohol do namoczenia Delicji

Ciasto bakaliowe: Białka ubić na sztywno dodać cukier następnie żółtka. Bakalie wymieszać z mąką , bułką tartą i proszkiem do pieczenia dodać do ubitych białek wymieszać. Ciasto przelać do blaszki (25x36 cm.)wyłożonej papierem do pieczenia. Upiec na złoto w 190 stopniach.

Masa brzoskwiniowa: Żółtka utrzeć z cukrem, wsypać budynie i mąkę cały czas ucierając wlać ok. 1/3 szkl. mleka. Pozostałe mleko wraz z odlanym syropem z brzoskwiń zagotować. Do gotującego się mleka wlać rozrobiony budyń chwilkę pogotować. Zimny utrzeć z margaryną. Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu. Brzoskwinie pokroić w plastry.

Przełożenie: Ciasto bakaliowe –1/3 masy – Delicje namoczone w wódce – 1/3 masy -- ciasto bakaliowe - ostatnia część masy - brzoskwinie – tężejąca galaretka

dodane na fotoforum:

miecz

miecz 2017-06-26

Wygląda przepysznie, ale przy nim roboty!!

baygel1

baygel1 2017-06-26

hmmmm .... czyżby wypieki na ważną uroczystość ? :)

isia222

isia222 2017-06-26

o fajnie wygląda, nigdy takiego jeszcze nie jadłam

astra40

astra40 2017-06-26

Pyszności!!!

jaworr

jaworr 2017-06-26

Narobiłaś mi smaku.....ale przynajmniej oczami będę jadła...:)

kotik

kotik 2017-06-26

Pyszne ciacho...bardzo je lubię :)
Pozdrawiam!

beti60

beti60 2017-06-27

Właśnie jadłam na weselu.

lanta21

lanta21 2017-06-30

pyszne

dodaj komentarz

kolejne >