50 dag mąki
20 dag margaryny
5 dag smalcu
4 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 szklanka cukru
ok.1 szklanki kwaśnej śmietany
1 kg jabłek (ja dałam gotowe ze słoika)
cynamon
Mąkę,margarynę,smalec,sól,proszek i cukier posiekać.Dodać żółtka i śmietanę,szybko zarobić ciasto.3/4 ciasta rozwałkować i wyłożyć do formy robiąc wyższe brzegi.Na ciasto wyłożyć starte na grubej tarce jabłka(można odcisnąć z nadmiaru soku)posypać cynamonem i ewentualnie cukrem.Na wierzch zetrzeć na grubej tarce pozostałe ciasto,Piec ok 45 min w 200°C... po upieczeniu posypać cukrem pudrem...
dodane na fotoforum:
magdabo 2014-04-17
... pycha , ulubione ciacho mojej rodzinki ...